V Srbiji na podlagi tiralice prijeli Kristijana Kamenika


Na podlagi tiralice, ki je bila razpisana v Srbiji, je srbska policija na mejnem prehodu Batrovci prijela Kristijana Kamenika ter ga predala v zapor v Sremski Mitrovici. Kamenik mora v Srbiji odslužiti še okoli 20 dni zaporne kazni. Po tem ga na celjskem okrožnem sodišču čaka ponovno sojenje za štirikratni umor v Tekačevem, kakor tudi sojenje zaradi domnevnih povezav s preprodajo drog v kriminalni združbi.

Po poročanju portala 24ur je bil v Srbiji na podlagi tiralice ponovno prijet Kristijan Kamenik, ki so mu srbski organi prostost odvzele že leta 2004, ko je iz Slovenij v Srbijo pretihtapil 576 gramov heroina. Na prvem sojenju za to kaznivo dejanje mu je bilo prisojenih sedem let zapora, na ponovljenem sjenju pa le še na dve leti in pol, vendar sodba ni dočakala pravnomočnosti, pišejo na omenjenem portalu. Leta 2008 bi se namreč moralo začeti še tretje sojenje, ki pa se ni zgodilo, saj je vmes Kamenik, prav tako zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z mamili, pristal v Hrvaškem zaporu. Leta 2016 so ga nato na beograjskem sodišču v odsotnosti obsodili na leto dni in devet mesecev zapora ter na 10-letni izgon iz Srbije. Leta 2016 so Kamenika z obsežnim tovorom kokaina prijeli tudi v Italiji.

Na njegovo tokratno prijetje se je že odzval njegov odvetnik Ivan Bajazit, ki je vložil zahtevek, da ga nemudoma izpustijo iz zapora v Sremski Mitrovici in mu sodijo znova.

Kamenika čaka ponovno sojenje za štirikratni umor v Tekačevem

Kamenik je zadnje skoraj četrt stoletja stari znanec sodnih dvoran in zaporniških celic. Kot je znano se je za zapahi prvič znašel leta 1997, od takrat pa bil na prostosti zgolj pet letLeta 1997 so mu namreč sodili za zločin, ki se je zgodil v Tekačevem, ko so 4. marca tega leta pod streli morilca (ali več njih) umrli Frančiška in Štefan Poharc, lastnika domačije v Tekačevem, ter podnajemnici Helena Krošlin in njena 17-letna hči Viktorija Krošlin. Kamenik je v tem primeru obravnavan kot glavni in edini osumljenec, sa so v njegovem stanovanju policisti takrat našli športne copate, katerih odtis so forenziki našli na kraju zločina. Izkazalo se je, da je odtis copat krovni dokaz, ki pa ga je višje sodišče v Celju oktobra 2018 izločilo iz dokaznega gradiva. Sodišče je namreč pritrdilo obrambi, da je bila hišna preiskava opravljena nezakonito in ni vsebovala obrazložitve preiskave, zaradi česar so bili tudi pridobljeni športni copati nezakonito pridobljeno dokazno gradivo. To pomeni, da se je primer preselil praktično na začetek, zaradi skorajšnjega zastaranja pregona neznanih storilcev pa je težko verjeti, da bo sodišče o primeru sploh lahko razsodilo v roku.

Zadeva Tekačevo bo sicer zastarala leta 2047, torej 50 let po zločinu, pregon neznanih storilcev pa leta 2022. Časa je torej le še eno leto, da Kameniku dokažejo zločin, sicer se bo primer končal brez razsodbe. Kamenik je edini osumljenec.