Več sto delavcev oškodovali za dobra dva milijona evrov

08. 06. 2021 11:58

Celjski kriminalisti so konec maja letos zaključili obsežno in dlje časa trajajočo kriminalistično preiskavo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so trije osumljeni slovenski državljani z dlje časa trajajočim in ponavljajočim sistematičnim izvajanjem navedenega kaznivega dejanja v času od leta 2011 do leta 2019, 423 delavcev zaposlenih v gradbeniškem sektorju, z neplačili zakonsko predpisanih prispevkov, oškodovali za najmanj 2,1 mio EUR.

Delodajalci so oškodovane delavce, večinoma tujce iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije, zaposlovali ter po določenem času prezaposlovali v vedno nove družbe, s katerimi so formalno upravljali tako imenovani slamnati direktorji, ki s poslovanjem le teh niso imeli stika.

Tako so osumljeni v navedenem času upravljali s skupno 22 gospodarskimi družbami, pri čemer zavestno in z izključnim namenom koristoljubja niso ravnali po določilih delovnopravne zakonodaje ter zaposlenim delavcem niso izplačevali plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine in odpravnin.

Osumljene odgovorne osebe so policisti kazensko ovadili zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj − kršitev temeljnih pravic delavcev.

M.T./PU Celje

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,780 seconds.