Velenjski policisti nad lažne spletne nagradne igre, zlorabe kartic in spletnih nakazil

07. 02. 2020 11:53

Policisti Policijske postaje Velenje so v zadnjem času obravnavali več kaznivih dejanj uporabe ponarejenega negotovinskega plačilnega sredstva po členu 247-1 KZ-1, ko je storilec zlorabil bančne kartice oškodovancev.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da so oškodovani pri brskanju po spletnih straneh prejeli obvestilo, da lahko sodelujejo v nagradni igri in pri tem dobijo telefon višjega cenovnega razreda. Ob kliku na obvestilo, se jim je odprla stran, identična spletni strani Telekoma Slovenije. Za sodelovanje v igri je moral uporabnik nakazati 2 EUR in sicer tako, da je vnesel podatke o svoji bančni kartici.

Na osnovi tega podatka je neznani storilec zlorabil bančne kartice in opravil spletne nakupe. Občane opozarjamo, da v kolikor zaznajo takšne ali podobne spletne strani, naj najprej preverijo pri podjetju, ki naj bi igro oglaševalo ali je to dejansko njihova spletna stran in v kolikor temu ni tako, zadevo naznanijo policiji. Ko zaznajo objavo je smiselno da naredijo posnetke spletne strani.

Prav tako so policisti Policijske postaje Velenje obravnavali več kaznivih dejanj goljufij, ko so neznanci preko facebook profilov ponujali zagotovljene dobitke pri športnih stavah, in sicer velike dobitke pri nizkih vplačilih. Pri tem so zahtevali nakazilo denarja preko Wester Union sistema. Po vplačani stavi so sodelujočim poslali dokazila o prejetih dobitkih. Kasneje so od njih zahtevali še nakazila za različne stroške, pred izplačilom dobitka. Komunikacija poteka preko spletne aplikacije massenger, v zaznanih primerih pa so storilci delovali iz tujine. Tudi v tem primeru opozarjajo občane, da naj ne nasedajo obljubam o velikih dobitkih, v kolikor so bili žrtve tovrstnih kaznivih dejanj naj zadevo naznanijo policiji.

*foto: [guglstritvju]

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,973 seconds.