Velenjski policisti zasegli več kot 1.000 petard. Pred dnevi s petardami poškodovani tudi poštni nabiralniki v novem Dečkovem naselju


Velenjski policisti so bili v zadnjih dneh večkrat obveščeni o uporabi prepovedane pirotehnike na območju Velenja. Z zbiranjem obvestil so prišli do podatka o mladoletniku, ki naj bi imel večjo količino petard.

Omenjenemu mladoletniku so včeraj zasegli 1045 petard različnih velikosti in kategorij. Mladoletnik je pirotehniko naročil preko spleta iz tujine in jo po pošti prejel na domač naslov. Zoper mladoletnika bo podan obdolžilni predlog.

Obdobje preprodaje, poškod, poškodovanj tuje lastnine,…

V novembru in decembru letos so policisti območju naše policijske uprave zasegli že več kot 2.400 petard različnih moči. Zasegli smo jih tako na ulicah, na domovih kot tudi v šolah.

Obravnavali so tudi poškodbo s pirotehniko. V Velenju se je v preteklih dneh mladoletnik lažje poškodoval pri metanju petard. Obravnavali so še dve poškodovanji tuje stvari. V Celju so neznanci s pirotehničnimi izdelki poškodovali več poštnih nabiralnikov stanovanjskega bloka v novi soseski, v Velenju pa okenski okvir.

Policisti zato znova opozarjajo, da je pri nas pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Pri tem velja poudariti da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena.

Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 € ter mu zasežemo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.

Vsem, ki se ne morejo upreti uporabi  dovoljenih pirotehničnih sredstev svetujejo, naj kupujejo le originalne izdelke in še te zgolj pri pooblaščenih trgovcih.  Pri uporabi naj bodo odgovorni in naj imajo v mislih vse tiste, ki jih pokanje vznemirja.  Nikar naj ne pozabijo, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu.

Odgovorni starši

Za konec izpostavljamo še primer odgovornih staršev na velenjskem območju, ki so v začetku tega tedna pri svojem mladoletniku našli 100 petard, nas o tem obvestili, mi  pa smo jih zasegli. Z odgovornim ravnanjem so preprečili neljube posledice, saj so poškodbe s pirotehničnimi sredstvi žal še vedno prepogoste.