Velika noč: do 1200 evrov kazni za pokanje s petardami!

06. 04. 2012 22:31

Velikonočne praznike si mnogi “popestrijo” s streljanjem s »karbidom« ali z možnerji. Celjska policija ob tem opozarja na nekaj previdnostnih ukrepov.

Kurišče in prostor okoli njega mora biti obdano z negorljivim materialom, od gozda mora biti oddaljeno vsaj 50 metrov in 100 metrov stran od večjih naselij. Ves čas kurjenja je treba nadzorovati kurišče, po končanem kurjenju pa pogasiti ogenj in žerjavico ter ju pokriti z negorljivim materialom. Če so sunki vetra močnejši od 10 m/s, je treba ogenj takoj pogasiti.

Pri uporabi odprtega ognja v naravnem okolju ne smete uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline.

Nekateri pa v tem času prisegate na uporabo pirotehnike. A pozor – za večino ljudi je to moteče in v njih vzbuja strah. Nepremišljena uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe, med katerimi so najpogostejše opekline, raztrganine rok, poškodbe oči,…

Policija svari predvsem starše, naj otrok nikakor ne puščajo samih, saj ti pri streljanju pogosto uporabljajo različne pripomočke, kor so smodnik, petarde, večji kosi karbida, kovinske posode z železnimi pokrovi, bencin, kar lahko privede do resnih in trajnih poškodb.

In kako je z globami?

Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih pravi, da je prepovedana prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (petarde). Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja!

Zaradi uporabe pirotehnike vas lahko doleti globa od 400 do tisoč 200 evrov. Pokanje s karbidpom je med določenimi prazniki sicer dovoljeno. Toda med 22. in 6. uro morate ljudem pustiti počivati. Če boste kršili nočni mir, vam grozi od 83 do 108 evrov.

Vir: PU Celje

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
190 queries in 1,624 seconds.