Voznik začetnik divjal po avtocesti, drugi voznik pa po Celju

25. 01. 2021 11:08

Minuli vikend so policisti PU Celje obravnavali dva voznika, ki sta krepko prekoračiula hitrost. Voznik začetnik je tako na avtocesti prekoračil hitrost za dobrih 70 km/h, drugi voznik pa je v Celju v naselju hitrost prekoračil za dobrih 60 km/h.

V petek dopoldne so policisti na avtocesti obravnavali 20-letnega romunskega voznika osebnega vozila, ki je na avtocestnem viaduktu Slatina, pri omejitvi hitrosti100 km/h, vozil 172 km/h. V takojšnjem postopku mu je sodnica izrekla 1.200 € globe in stransko sankcijo 9 kazenskih točk.

V soboto popoldne pa so policisti na Bežigrajski cesti v Celju obravnavali voznika, ki je pri dovoljeni hitrosti 50 km/h, vozil 111 km/h. 24-letnemu kršitelju so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo ter na Okrajno sodišče v Celje podali obdolžilni predlog. Za prekršek je predpisana globa v višini 1.200 evrov in 18 kazenskih točk.

Kot ob tem opozarjajo policisti je nprilagojena hitrost na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti, bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1km/h bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4%. Znižanje povprečne hitrost za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila nesreč zaradi hitrosti za približno 2%. Na to, da je počasneje res varneje kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri 50 km/h kar 85%, pri hitrosti 30/km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10%.

“Še posebej v naslednjih dneh, ko se v šolske klopi vračajo najmlajši osnovnošolci, za katere je pričakovati, da bodo pri ponovnih snidenjih s sošolci in prijatelji razigrani in v prometu manj pozorni, pozivamo vse voznike naj bodo pri vožnji še posebej previdni strpni in odgovorni. Najmlajši pešci namreč veljajo za najbolj ranljive udeležence cestnega prometa,” še dodajajo na PU Celje.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,974 seconds.