Zaključena obsežna kriminalistična preiskava nezakonitega preseljevanja tujcev


Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj  – Overitve lažne vsebine po členu 253/I KZ-1 in kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države po členu 308/VI KZ-1 in kazensko ovadili enainšestdesetletnega državljana Republike Slovenije in Republike Hrvaške, doma iz okolice Velenja.

Policisti in kriminalisti so ugotovili, da je osumljeni izvrševal kazniva dejanja tako, da je skozi prikazano zaposlovanje novih delavcev v svojih gradbenih podjetjih in zlorabo legalnih institutov, organiziral nezakonito preseljevanje tujcev, državljanov Srbije, v Slovenijo. Pri tem se je preko tako imenovanih posrednikov, s katerimi je imel sklenjene dogovore o propagiranju svoje gradbene dejavnosti, predhodno dogovarjal, da jim bo skozi prikazano zaposlitev v svojih gradbenih podjetjih, uredil dokumente za vstop na območje Republike Slovenije.

Osumljeni je v nadaljevanju pred upravnimi organi (Zavod za zaposlovanje in Upravni enoti) prikazal fiktivno zaposlitev, ter tujim državljanom omogočil, da so dobili  delovna dovoljenja in v nadaljevanju  še bivalna dovoljenja iz razloga zaposlitve. Na podlagi tega so tujci legalno vstopili na območje Republike Slovenije in po prihodu, ne da bi se zaposlili v njegovih podjetjih, za kar so jim upravni organi izdali dokumente, odšli v druge države Evropske unije.

Z omenjenimi dejanji je osumljeni na opisan način omogočil nezakonito preseljevanje najmanj štiridesetim tujcem.

Obvestilo so pripravili v Sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Celje.