Zaključena preiskava v zvezi s 24 žrtvami trgovine z belim blagom: morale so se prostituirati

09. 03. 2020 10:42

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju. Štiri slovenske državljane stare od 42 do 74 let in eno pravno osebo so kazensko ovadili zaradi storitve 25 kaznivih dejanj.

V kriminalistični preiskavi, ki so jo začeli februarja lani in v kateri so uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, so ugotovili, da so akterji kriminalne združbe, s pomočjo oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti in poskrbeli za njihovo namestitev v enem izmed hotelov na območju Policijske uprave Celje.

Dekleta, večinoma Ukrajinke, so izvirale iz socialno in ekonomsko šibkih okolij. Po namestitvi v hotelu, so se bile prisiljene, pod nadzorom in s pravili, ki so jih postavili osumljeni, prostituirati v hotelskih sobah in v drugih prostorih. S strankami so prihajale v stik v nočnem klubu, ki deluje v okviru hotela. Če so se uprle nudenju spolnih storitev, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali.

Plačila za spolna dejanja so bila njihov edini vir zaslužka. Osumljeni so jih spravljali v ekonomsko podrejen položaj tudi s tem, ko so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov. Svoj del nezakonite pridobljene premoženjske koristi so osumljeni pridobivali tudi od strank, ki so morali dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug.

V času preiskave so identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še državljanko Romunije in državljanko Moldavije. V povprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do 12 žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev.

Ob zaključku preiskave so po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost. Pri eni izmed osumljenk, ki je zaposlena kot natakarica, so našli 104.000 EUR gotovine. To so ji zaradi suma protipravne premoženjske koristi zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist osumljencev še ugotavljajo.

*na sliki Boštjan Hmelak s Policijske uprave Celje

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 1,024 seconds.