Zaradi suma goljufij v gradbenem podjetju Vegrad d.d. so celjski kriminalisti ovadili štiri osebe


Iz Policijske uprave Celje so sporočili, da so pri preiskavi različnih sumov nepravilnosti v gradbenem podjetju Vegrad d.d. konec junija letos kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje  kazensko ovadili štiri osebe. Osumljene so storitve dveh kaznivih dejanj in sicer kaznivega dejanja Goljufije na škodo Evropskih skupnosti po 229. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in kaznivega dejanja Goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

Odgovorna oseba gospodarske družbe iz območja Laškega je s pomočjo odgovornih oseb gradbenega podjetja, kot izvajalca in odgovorne osebe gradbenega nadzora, v oktobru 2009 lažno prikazala izvedbo in plačilo gradbenih del vrednih  nekaj več kot 13 milijonov evrov, ki niso bila opravljena.

Osumljeni so izdali in priznali lažne gradbene situacije o izvedbi gradbenih del ter istočasno simulirali plačilo teh storitev investitorja izvajalcu, v skupni višini 12 milijonov evrov. S tem so dosegli, da je investitor od Ministrstva za gospodarstvo, iz naslova pogodbe o sofinanciranju, neupravičeno prejel nepovratna finančna sredstva Evropske unije v skupni višini 3,5 milijonov evrov.

Izvajalec, gradbeno podjetje, je v letu 2009 in 2010 od vseh obračunanih del, dejansko opravilo le dela vredna približno 4 milijone evrov.

Ista odgovorna oseba gradbenega podjetja je prav tako osumljena, daj je oktobra 2009 enega izmed ponarejenih računov, izdanega na podlagi lažne situacije kot del terjatve, prodala finančni družbi po sistemu »faktoring«. S tem je odgovorne osebe finančne družbe spravila v zmoto in neupravičeno pridobila sredstva v višini približno 1,2 milijona evrov.

Preiskava še ni v celoti zaključena in še poteka.

Obvestilo so pripravili v Sektorju kriminalistične policije PU Celje