Zgorela Mozirska koča na Golteh (foto, video)


Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje poroča, da je ob 19.27 zagorela Mozirska planinska koča na Radegudi v občini Mozirje.

Na mestu požara so posredovali gasilci PGD Mozirje, Rečica ob Savinji, Pobrežje ob Savinji, Grušovlje, Gorica ob Dreti in Ljubno ob Savinji. Gasilci so požar lokalizirali in pogasili, ogenj pa je kočo uničil v celoti. Koča je sicer težko dostopna, saj do nje vodi ozka pot, kar je gasilcem dodatno oteževalo delo. Gasilci  so požar v večernih urah pogasili. Mozirska koča, ki je bila pred časom tudi obnovljena, je zgorela v celoti. Na kraju požara je vso noč ostala ekipa gasilcev in dva policista Policijske postaje Mozirje. Nastala je velika materialna škoda. Kaj je bil vzrok požara zaenkrat še ni znano. Na kraju pogorišča je že ogledna skupina Sektorja kriminalistične policije Policijske  uprave  Celje. Z ogledom bodo začeli takoj, ko bo to z vidika varnosti izvedljivo. O ugotovitvah bodo policisti poročali po opravljenem ogledu in zbranih obvestilih.

To je v zadnjih nekaj letih (Kocbekov dom na Korošici – 2017 in Frishaufov dom na Okrešlju – 2019) že tretja planinska koča v Zgornji Savinjski dolini, ki je popolnoma zgorela.

Mozirska koča z 80 ležišči stoji na 1356 metrov višine, na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Mozirska koča veljala za eno izmed najstarejših pri nas. Odprta je bila namreč že leta 1896, takrat pa jo je zgradila Savinjska podružnica SPD. Povečali in preuredili so jo leta 1920, devet let kasneje pa poleg stare koče postavili novo poslopje, namenjeno predvsem smučarjem.

Kočo je v času druge svetovne vojne požgal okupator, leta 1946 so nato celjski planinci zgradili novo, ki pa je pogorela v gozdnem požaru leta 1950. Obnovili in ponovno odprli so jo naslednje leto.

Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo, otvoritev obnovljene koče je potekala ob njeni 90-letnici. Nazadnje je bila temeljito obnovljena leta 2011, ko so jo oblekli tudi v novo macesnovo fasado, pišejo na Planinski zvezi Slovenije.

foto: Facebook in PU Celje