Uboj na Polzeli: soseda je pokončal s sekiro


Na Policijski upravi Celje so na današnji novinarski konferenci predstavili podrobnosti sobotnega umora na Polzeli.

Kot so povedali so v soboto ob 13.10 uri na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje prejeli klic o nasilju pred stanovanjsko hišo na Polzeli. Policisti so ob prihodu na kraj ugotovili, da je 43-letni moški na svojem domu storil kaznivi dejanji uboja in povzročitve hude telesne poškodbe.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dejanja so policisti ugotovili, da je osumljeni zjutraj s svojim prijateljem prišel domov na Polzelo, kjer je mama spravljala drva, pri čemer ji je pomagal 69-letni bližnji sosed. Osumljeni je najprej odšel od doma, nato se je vrnil in tudi sam pomagal pri sečnji drv.

Med kosilom je nagovoril soseda, da so šli skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi je prišlo do nesoglasja. Mati osumljenega je poskušala sina umiriti, vendar jo je silovito odrinil, tako da je padla. Pri padcu si je zlomila roko. Osumljeni je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril starejšega soseda po glavi. Sosed je poškodbam na kraju podlegel. Po dejanju se je osumljeni z osebnim vozilom odpeljal v smeri proti Velenju.

Policisti in kriminalisti so nemudoma začeli z iskalno akcijo. Ob 16.30 uri pa so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi, v kraju Pliberk, v postopku osebo, ki trdi, da je na območju Slovenije izvršila uboj. Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju in dejstvu, da je oseba nedovoljeno prečkala notranjo mejo, so vstrijski varnostni organi osumljenega v večernih urah predali slovenskim varnostnim organom. Policisti so mu dvzeli prostost in ga pridržali.

Z zbiranjem obvestil in dokazov policisti in kriminalisti še nadaljujejo, osumljenega 43-letnega moškega pa bodo danes s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Za storjeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od 5 do 15 let zapora, za kaznivo dejanje povzročitev hude telesne poškodbe pa zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Na območju Policijske uprave Celje so policisti v zadnjih petih letih obravnavali 7 ubojev in 8 umorov. Vse primere so policisti preiskali.