Znova močno tresenje tal blizu mesta za katerega so Celjani zbrali pomoč


Nekaj po 18. uri po našem času se je v Turčiji znova zgodil močan potres. Tokratno središče je bilo na območju regije Hataj, ob obali Sredozemskega morja, zelo blizu meje s Sirijo. Njegova magnituda je po prvih podatkih 6,3 po mednarodni seizmični lestvici.

Celjsko partnersko mesto Gaziantep je od tokratnega potresnega središča oddaljeno okoli 175 kilometrov, tako da je po vsej verjetnosti in glede na razmere po prejšnjih potresnih sunkih nastala nova škoda. Prvi potres je ta del sveta prizadel 6. februarja.

Prejšnji teden so na sedežu Javnega podjetja Zelenice od torka do četrtka zbirali pomoč za mesto Gaziantep. Pomoč je prispevalo več kot 300 posameznikov, podjetij in organizacij. Občanke in občani so darovali oblačila in obutev, vzmetnice, peči, hrano z daljšim rokom uporabe, odeje, sanitetni material in drugo. Skupaj so zbrali za dva tovornjaka pomoči. Zbrani material še danes in jutri sortirajo in pripravljajo za prevoz.

Župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, je ob tem sporočil: »Hvaležni smo vsem, ki so v teh dneh pomagali zbirati pomoč za naše partnersko mesto Gaziantep. Hvala tudi vsem prostovoljcem posameznikom, ki so pristopili in seveda občankam in občanom, ki so pokazali, da ima Celje veliko srce in da smo se sposobni hitro organizirati in pomagati, ko je to potrebno.«

Pri zbiranju in organizaciji so sodelovali tako predstavniki Civilne zaščite, poklicni in prostovoljni gasilci ter sodelavci iz Zelenic in Mestne občine Celje, ki so nudili vso logistično podporo.

Preberite tudi: Močan potres prizadel celjsko partnersko mesto

B.R., vir naslovne slike: EMSC, vir slike v besedilu: MOC