100 let od rojstva Karla Destovnika Kajuha (video)


Na današnji dan se je leta 1922 v Šoštanju rodil Karel Destovnik, s partizanskim imenom Kajuh, slovenski pesnik, prevajalec in narodni heroj. Umrl je 22. februarja 1944 (Žlebnikova domačija v Šentvidu nad Zavodnjami).

Vlada je na pobudo Ministrstva za kulturo leto 2023 razglasila za leto pesnika Karla Destovnika Kajuha.

Takole so zapisali v obrazložitvi: Literarno delo Karla Destovnika Kajuha ni le dokument takratnega časa, temveč obenem izpoveduje najglobljo in najbolj čisto, nadčasovno človečnost. Njegove poezije sicer ni mogoče ločiti od zgodovinskega časa, ki mu je bila zavezana, vendar pomembno presega zgolj identifikacijsko raven, saj seizmografsko beleži notranje napetosti tistega časa in ga na ta način transcendira.

V celjskem Narodnem domu je bila 7. decembra akademija v počastitev 100-letnice Kajuhovega rojstva, ki so jo naslovili Moja pesem ni le moje pesem. V programu so sodelovali: Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje, MEPZ Orfej Celje in Jana Kvas.

Ob 100. obletnici Kajuhovega rojstva je nastal tudi igrano-dokumentarni film Samo en cvet, ki ga je režiral Celjan, Zoran Martić. Premiera bo nocoj ob 20.55 na Prvem programu Televizije Slovenija.

Celje je s Kajuhom tesno povezano, saj se tako imenuje ena od mestnih četrti, prav tako pa se dijake I. gimnazije v Celju še vedno označuje kot kajuhovce, saj se je po njem ta šola nekaj časa tudi imenovala, Destovnik pa je bil tudi njen dijak.

Več o Kajuhu v prispevku portala Kamra.si

*na sliki prizor z akademije; foto: FB Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija