110 let od slovesa domoljuba, ki je zaznamoval Celje


ivan_deckoNa današnji dan pred 110 leti je v bližini Gradca umrl Ivan Dečko, slovenski pravnik, odvetnik, politik in urednik.

Rojen je bila leta 1859 v Središču ob Dravi in v Gradcu končal študij prava. Leta 1885 se je preselil v Celje, kjer je leta 1891 odprl lastno odvetniško pisarno.

Še kot pripravnik se je podal v politiko, bil leta 1890 prvič izvoljen v štajerski deželni zbor in ostal tam tri mandate. Kot prvi slovenski poslanec je v deželnem zboru vložil interpelacijo v slovenskem jeziku, leta 1887 pa v imenu M. Vošnjaka kot prvi na Štajerskem dosegel slovenski vpis v zemljiško knjigo.

S sistematičnim političnim delom je veliko prispeval k zmagam Slovencev na občinskih volitvah. Leta 1889 so Slovenci prvič osvojili celjski okrajni zastop, kasneje okrajni šolski svet, leta 1899 pa je Dečko postal namestnik okrajnega načelnika.

Uspešen je bil tudi na narodnogospodarskem področju. Z Veršcem in Vošnjakom je ustanovil Južnoštajersko hranilnico, vplival na gradnjo Narodnega doma, podal idejo za ustanovitev celjskega Merkurja, kopališča Diana ob Savinji in stavbne zadruge Lastni dom.

Izreden razmah obrtništva v Celju je bila v veliki meri njegova zasluga.

Vseskozi je tudi objavljal; že zelo zgodaj članke v Slovenskem narodu, Miru in Ljubljanskem zvonu, nato pa v Slovenskem gospodarju in celjski Domovini. V Celju je izšla tudi njegova zbirka zakonov s področja občinskih poslov.
Leta 1904/1905 so nekateri celjski sonarodnjaki proti njemu sprožili afero, ki ga je strla, tako da je nekaj let kasneje skoraj povsem pozabljen umrl v psihiatričnem zavodu pri Gradcu.

*vir: Kamra