13. Vstop prost / Admission free 2012 v Celju


Že nekaj let zapored se v centru našega knežjega mesta, v določenem obdobju, pojavljajo nenavadne instalacije in performansi. Bodisi vesoljske postaje, hišice na drevesih, razna sporočila, glasbene in druge performativne intervencije. Tudi letos so nam umetniki ponudili urbane umetniške akcije, intervencije, performanse in instalacije, vse v okviru festivala Vstop prost.

Tema letošnjega projekta Vstop prost je bila kolektivizem. Skozi različne nastope, diskurze in akcije smo preučevali raznolike oblike skupnosti ter razmerja med posamezniki, delujočimi v kolektivih.

Na festival, ki je trajal od 18. do 24. junija, so člani Društva likovnih umetnikov Celje povabili goste iz devetih tujih držav. Celjskim umetnikom so ob bok stopili tudi umetniki iz drugih slovenskih krajev. Sodelovanju pri projektu pa so se pridružili še Center sodobnih umetnosti Celje, Kino Metropol in Osrednja knjižnica Celje.

Sodelujoči umetniki so bili sledeči: Vlasta Delimar in Milan Božić, Elisa Vladilo, HR-Stamenov, Articulacion Artistica Internacional, Heiko Beck Kos, Bojana Križanec, KOLEKTIVA (Vesna Bukovec, Lada Cerar in Metka Zupanič), Milojka Drobne, Adolf Mljač, Andreja Džakušič, Iva Tratnik, Željko Opačak, Dalibor B. Zupančič, Boris Oblišar, Črt Valenčak, Borut Holland, Simon Macuh, Manja Vadla, Mark Požlep, Marijan Pušavec, Estela Žutič in Gilles Duvivier, Matej Čepin, Franc Purg, Sara Heitlinger, Jasmina Založnik, Saška Rakef, Petra Kapš, Aleksandra Saška Gruden in Zoran Srdić Janežič.

Skozi pestri program smo lahko spremljali refleksijo posameznikov in skupin na lokalno in širše družbeno dogajanje, vezano predvsem na odnose. Poleg izdajanja svojih filozofskih, socioloških in umetniških idej, so nam sodelujoči ob letošnjem festivalu ponudili tudi bogato paleto jedi.

Del festivala smo na petek zvečer ujeli v svoje kamere in poklepetali z umetniki, ki so sodelovali pri projektu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=212]