2. predavanje dr. Antona Stresa: odnos med razumom in vero (video)


2_duhovni_nagovor_stres_1Prvi novembrski torek je v Kardinalovi dvorani v Domu svetega Jožefa v Celju potekalo že drugo od predvidenih šestih predavanj nadškofa dr. Antona Stresa. Gre za t.i. duhovne nagovore, preko katerih Stres skupaj s slušatelji odpira provokativne teme, ki se v prvi vrsti nanašajo na človeka, iskanje vere in Boga, odnosov do bližnjega in vsega, kar je življenjsko, uporabno in vsakodnevno.

Drugo predavanje je že od začetka potekalo v duhu pojmov in tem, ki so za večino ljudi nekoliko težje razumljivi, a je Stres še enkrat več z odlično razlago in primeri dejstva približal domala vsem. Po kratkem povzetku prvega predavanja je nagovor stekel v smeri iskanja poti vere preko racionalizma, razuma, znanosti, greha, razodetja, idr. Dotaknil se je vseh omenjenih pojmov in podrobneje razložil vpliv slednjih na oblikovanje vere in verovanja. Rdeča nit je bil odnos med razumom in vero.

Tudi drugo predavanje je bilo odlično obiskano.
Tudi drugo predavanje je bilo odlično obiskano.

Med drugim je Stres opredelil in razložil razliko med razumnim in razumskim, v svoje filozofsko znanje je vpletal številna zgodovinska dejstva in dognanja. Ob koncu so na svoj račun prišli obiskovalci, ki so s številnimi vprašanji, na katera je Stres podal konkretne odgovore, predavanje pripeljali do konca. Iskali so odgovore na teme prostozidarstva, teologije odrešenja, ali se lahko človek odreši sam ter sekularizacije.

Tudi drugo predavanje/nagovor smo v celoti posneli in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku. V prvem lahko prisluhnete nekaterim insertom predavanja, v drugem pa si lahko v celoti ogledate in prisluhnete drugemu duhovnemu nagovoru nadškofa, prof. dr. Antona Stresa.

2_duhovni_nagovor_stres_3

Tretje predavanje je predvideno šele v prihodnjem letu in sicer v torek, 27. januarja, ob 19h.

Termini zadnjih štirih predavanj:

torek, 27. januarja 2015, ob 19. uri

torek, 24. februarja 2015, ob 19. uri

torek, 28. aprila 2015, ob 19. uri

torek , 26. maja 2015, ob 19. uri

Nekaj insertov s predavanja dr. Antona Stresa:

Celotno predavanje dr. Antona Stresa:

v/t/f: eH

polsi-ensemble-klik