20. jubilejna podelitev Veronikine nagrade; slavila Ana Makuc in Marko Kravos (foto, video)


DSCN0178 (Kopiraj)V torek zvečer je v Narodnem domu Celje potekala 20. jubilejna podelitev Veronikine nagrade, s katero Mestna občina Celje nagrajuje najboljšo pesniško zbirko leta in velja za eno najpomembnejših literarnih nagrad v Sloveniji.

Letos so bile za prestižno literarno nagrado nominirane pesniške zbirke Ljubica Rolanda Barthesa Ane MakucDolgo smo čakali na dež Alje AdamTišima Uroša PrahaDruga obala Petra Semoliča in Delta Kaje Teržan.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljale Barbara Korun kot predsednica ter članici Tjaša Razdevšek in Darka Tancer Kajnih, je za najboljšo pesniško zbirko izbrala Ljubico Rolanda Barthesa Ane Makuc,

“Prvenec Ane Makuc Ljubica Rolanda Barthesa je prelomno delo v smislu ustvarjanja z družbenimi predsodki in stereotipi in subvertira stare patriarharne vzorce in nenazadnje gre za feministično poezijo, ki se zaveda ženske moči, tako seksualno, kot tudi ustvarjalno in družbeno. Zbor ženskih glasov, bodisi mitoloških bodisi zgodovinskih, se v pesmih pogumno osvobaja negativnih družbenih vzorcev. Gre za like ustvarjalk ali družbeno vplivnih žensk, ki doživljajo sodobni svet kot svet nasilja, plenjenja in podjarmljanja  vsega drugega in drugačnega, a ne pristajajo nanj in ponujajo svojo inačico osvobojenega in emancipiranega sveta,”  je izjemno pesniško zbirko Makučeve pojasnila Barbara Korun.

DSCN0215 (Kopiraj)

DSCN0200 (Kopiraj) E (Kopiraj)“Prvoosebne govorke so kljub svoji krhkosti in subtilnosti subverzivne, samozavestne intelektualke, utemeljene v sebi, osvobojene svojih tradicionalnih patriarhalno obarvanih položajev žrtve ali tragične mitične usodnosti in se s svojo mislijo se zoperstavljajo družbenemu nasilju nad sabo ter ponujajo novo interpretacijo nevralgičnih točk družbe. Pesniške ženske figure s podčrtano seksualno močjo izza razmerja z moškim torej vstopajo v prvi plan, v dialogu z njimi pa Makučeva načenja tudi vprašanje, kako močna, brezkompromisna je nuja po pisanju, sla po ustvarjanju. Dikcija v pesmih je premišljena, lapidarna in polna citatov ali aluzij na sodobno feministično literaturo, tako teoretično kot leposlovno,” je Korunova še dodatno komentirala zbirko Ljubica Rolanda Barthesa.

Nagrado zlatnik poezije za posebne dosežke na področju poezije so letos podelili pesniku, pisatelju in uredniku Marku Kravosu. Njegova literarna dela zaznamuje njegov rojstni kraj, saj je tržaški Slovenec, pripadnik slovenske manjšine, ki živi v italijanskem okolju.

“Marko Kravos začara s svojo ironijo, šegavostjo, pesniškim jezikom in držo, ki sta nekoliko neobičajna, a sta njegova,” je odločitev za podelitev zlatnika poezije argumentiral Jože Volfand.

Podelitve se je udeležil tudi zmagovalec natečaja mala Veronika Urban Janjič, ki je dokazal, da si je z aktualno tematiko, ki jo je stkal v odlično zgodbo, zaslužil nagrado. Poleg njega je svojo poezijo predstavil še Gašper Perc, zmagovalec občinstva natečaja mala Veronika. Svoje spomine je z občinstvom delil Iztok Osojnik, Veronikin prvi nagrajenec, ki je kot večni pluralist zadovoljen s slovenskim literarnim ustrojem.

Jubilejna podelitev Veronikine nagrade je tako pripovedovala še eno literarno zgodbo in dokazala, da v času degradacije vrednot tudi v Sloveniji še vedno premoremo izjemne pesnike vseh generacij. Vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka dogodka.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=1023]