24. slovenski dnevi knjige: program dogajanja v Celju (video)


Tudi letošnje leto se bomo v Celju poklonili knjigi in pisani besedi. Knežje mesto bo namreč gostilo 24. slovenske dneve knjige, ki bodo potekali pod okriljem Knjigarne Antika in Osrednje knjižnice Celje.

Knjigarna Antika in Osrednja knjižnica Celje pripravljata pester program, s katerim je knjižnica začela že v torek, in sicer s predstavitvijo knjige Me slišiš? in pogovor z nagrajenko Prešernovega sklada Simono Semenič. Z razgibanim programom bodo nadaljevali tudi v četrtek dopoldne, ko bo Knjižnica pri Mišku Knjižku gostila predstavo Maša, gospa s klobukom in srečanje z mladinsko pisateljico Mašo Ogrizek. Skozi ves dan pa bo pred Osrednjo knjižnico Celje potekal knjižni sejem Knjiga išče bralca, ob tej priložnosti pa se bodo lahko novi člani v knjižnico včlanili brezplačno.

Polonca Bajc Napret in Božo Mulej sta predstavila razgiban program, ki ga v knežje mesto prinašajo 24. slovenski dnevi knjige.
Polonca Bajc Napret in Božo Mulej sta predstavila razgiban program, ki ga v knežje mesto prinašajo 24. slovenski dnevi knjige.

Knjižnica pri Mišku Knjižku bo s pestrim dogajanjem nadaljevala v sredo, 25. aprila, ko bodo ob 17. uri potekale Pravljične dogodivščine z Mojco. Ob slovenskih dnevih knjige je Osrednja knjižnica Celje pripravila še eno presenečenje, saj bo v tem času brezplačna članarina za nove uporabnike možna tudi v njihovih krajevnih enotah. Vse dogodke pa je podrobneje pojasnila Polonca Bajc Napret iz Osrednje knjižnice Celje.

Knjigarna Antika pa pripravlja poseben sklop dogodkov, s katerim se bodo poklonili knjigi. Z raznolikim programom začenjajo v torek, 23. aprila, ko bodo pred Mestnim kinom Metropol postavili priljubljeno Knjižno tržnico, kjer bodo do petka obiskovalci lahko nakupovali knjige po izredno ugodnih cenah. Skozi ves teden pa bo izložbo knjigarne bogatila razstava del Valentina Vodnika ob 200-letnici njegove smrti.

V torek zvečer pa bo potekala Noč knjige, ko bo tudi knjigarna obratovala do 23. ure. Ob tej priložnosti bo Antiko obiskal Matej Krajnc, ki bo obiskovalce knjigarne v večernih urah razvajal z uglasbenimi Vodnikovimi deli. Knjigarna Antika pa v sredo ob 10. uri v sodelovanju z društvom Bodi METULJ pripravlja še druženje “Knjiga mi pomaga”, kjer lahko udeleženci najdejo uteho in vsaj kanček veselja skozi pisano besedo.

Več o samem dogajanju je razkril solastnik knjigarne Antika Božo Mulej:

Slovenski dnevi knjige so poseben dogodek, ki v ospredje postavlja pomen branja. Vendar pa se trendi glede tega vedno bolj spreminjajo. Tako tudi v knjigarni Antika beležijo upad nakupovanja knjig, zaradi česar nam ravno takšni dogodki omogočajo, da si lahko vendarle vsak privošči knjigo. Na drugi strani pa knjižnica opaža 3 % porast vpisanih članov, kar je v času, ko je knjiga pogosto zapostavljena, vseeno spodbuden podatek. Zato si tudi privoščite kakšno dobro knjigo, ki jo boste zagotovo lahko našli v okviru 24. slovenskih dnevov knjige.