26. Novačanova gledališka srečanja 2018: Odprtje in prva predstava (foto, video)

13. 10. 2018 19:12

Ponovno se je začel priljubljeni festival ljubiteljskih gledaliških skupin, ki ga lahko že vrsto let spremljamo v Gledališču Zarja v Trnovljah pri Celju. Letos bodo Novačanova gledališka srečanja potekala od 11. oktobra do 11. novembra, v članku pa si lahko preberete več o programu in otvoritveni predstavi.

Novačanova gledališka srečanja se prireja v spomin na slovenska dramatika, novinarja, publicista, pesnika in pisatelja ter predvojnega politika Antona Novačana (1887- 1951). Festival se je začel v četrtek s spominsko slovesnostjo, ki je potekala v SLG Celje. Spominski recital so izvedli člani društva Ljubiteljskega gledališča Teharje Celje, uvodna predstava z naslovom Kos pa se je zgodila naslednji večer.

Da je Novačan vedno bolj prepoznaven kot pomemben ustvarjalec v slovenskem prostoru je na otvoritveni predstavi poudarila podžupanja Celja, Darja Turk, ki najprej pozdravila uspeh festivala in hkrati povedala, da so lani našli njegov doprsni kip. Prvo predstavo je obiskala tudi nečakinja znanega Celjana iz Velike Britanije, ki je občinstvu namenila nekaj besed.

PRVA PREDSTAVA: KOS

Drama je nastala po naročilu Edinburškega mednarodnega festivala in je bila prvič uprizorjena 15. avgusta 2005 v Kraljevem gledališču v Edinburgu.

novacan-35
Maša Kavčič in Džoni Balloni v vlogah Une in Ray-a.

Skozi čustveno nabit dialog med starejšim moškim in mladim dekletom se počasi izrisuje bridka zgodba njune preteklosti. Una najde Ray-a prek fotografije v časopisu in ga obišče na njegovem delovnem mestu. Izvemo, da sta imela spolne odnose, ko je bilo njej komaj 12 let. Kljub temu hitro spoznamo, da sta oba svoje vrste žrtvi, ujeti tako sami vase kot tudi v neprekinjeno verigo kulturnih norm in zakonov. Med njima je namreč ljubezen, močna, četudi okolici nerazumljiva ter posledično strogo prepovedana in preganjana. Brez olepšav je prikazan širši problem pedofilije in kompleksnost odnosov, ki se v njem odvijajo. Globoka bolečina obeh protagonistov zahteva tolažbo in zaključek. Iščeta ga, vsak na svoj način, a našla ga ne bosta. Družba ju je zaznamovala za zmeraj.

novacan-55
Maša Kavčič je zasluženo prejela nagrado za igralko večera.

Drama pisatelja Davida Harrowerja gledalca zagotovo ne pusti ravnodušnega. To temo mu osvetli z druge plati in mu tako velikokrat zadrži dih. Že to, da predstava ni primerna za mlajše od 16 let in da je ambientalna – občinstvo sedi na odru, pove veliko o njeni drugačnosti.

Nastopili so člani KUD Fofite Medvode: Maša Kavčič, Džoni Balloni, Sara Kutnjak Veber, Katja Kutnjak in Miha Lipovšek. Predstava je potekala v režiji Branka Kraljeviča. Nagrado za igralko večera je prejela Maša Kavčič.

PROGRAM LETOŠNJIH NOVAČANOVIH SREČANJ

Prva tekmovalna predstava je zdaj že za nami, ogledate si jih lahko še 4. Uprizorili jih bodo igralci in igralke iz KD Janez Jalen, Društva Mali Petelin, Šentjakobska gledališča Ljubljana in Društva G.A.D. Portorož.

Poleg tekmovalnega dela se boste lahko udeležili celodnevne mednarodne gledališke delavnice Jaz sem Stanislav, kdo si pa ti?, spremljevalne predstave Kontrabas in okrogle mize. Slednjo bo vodil selektor letošnjega festivala, Iztok Valič. Spremljevalni predstavi Kontrabas bo sledil zaključek gledališkega festivala, na katerem se bodo podelile nagrade in razglasila najboljša letošnja predstava.

 

1. ANTON NOVAČAN – SPOMINSKI RECITAL
spominska slovesnost ob doprsnem kipu dr. Antona Novačana v Foyerju SLG Celje
četrtek, 11. oktober, ob 19.00
2. drama KOS
prva tekmovalna predstava
petek, 12. oktober, ob 19.30
3. komedija PREVARE
druga tekmovalna predstava
sobota, 20. oktober, ob 19.30
4. JAZ SEM STANISLAV, KDO SI PA TI?
celodnevna mednarodna gledališka delavnica
nedelja, 21. oktober, od 9.00 do 18.00
5. zgodovinska drama FENIKS
tretja tekmovalna predstava
petek, 26. oktober, ob 19.30
6. drama DVANAJST JEZNIH MOŽ
četrta tekmovalna predstava
petek, 2. november, ob 19.30
7. komedija VORKŠOP NA MOLIERA
peta tekmovalna predstava
sobota, 10. november, ob 19.30
8. OKROGLA MIZA za ljubitelje gledališča
v izvedbi Iztoka Valiča
nedelja, 11. november, ob 17.00
9. monodrama KONTRABAS
spremljevalna predstava
nedelja, 11. november, ob 19.30

*Vsi dogodki, razen Okrogle mize (potekala bo v Celjski kulturnici), se bodo odvijali v Gledališču Zarja Celje.

Kot vsako leto, bodo tudi letošnja Novačanova gledališka srečanja vsekakor vredna ogleda. To pa je le še en razlog več, da si ogledate spodnji video in bogato fotogalerijo z uvodne predstave.

Video:

Fotogalerija:

T. Ž.

NA NOVAČANOVA GLEDALIŠKA SREČANJA 40 % CENEJE

Četudi ste prvo predstavo že zamudili, ali pa se po njenem ogledu odločili, da bi obiskali še ostalih pet, vam na Celje.info ponujamo še 2 abonmaja za Novačanova srečanja 40 % ceneje

zarja-festival-2018-klik

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
320 queries in 3,165 seconds.