44. mednarodni festival v Castelfidardu »PIF 2019«


All-focus

Mednarodni festival harmonike v Castelfidardu “PIF” velja za enega najprestižnejših harmonikarskih dogodkov na svetu.

V okviru festivala, ki je potekal od 18. do 22. septembra, se je odvilo tekmovanje, poleg tega pa še številni harmonikarski seminarji, koncerti ter predstavitve izdelovalcev harmonik.

All-focus

Festivala so se udeležili tudi učenci in učitelji, ki so združeni v orkestru diatoničnih harmonik sedmih glasbenih šol: Celje, Ilirska Bistrica, Trbovlje, Hrastnik, Laško, Radeče, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem. Medsebojno sodelovanje podpirajo ravnatelji omenjenih glasbenih šol, pa tudi Zavod Združenje harmonikarjev.

Orkester je pod vodstvom dirigenta Zorana Lupinca, in v koordinaciji z mentorji, na gostovanju v Italiji izvedel tri koncerte: v Opčinah, v muzeju bazilike Matere Božje v Loretu in na festivalskem odru glavnega trga v Castelfidardu.

Poleg koncertov pa so si učenci pogledali tudi muzej harmonik, kjer so lahko skozi razstavo videli 158 harmonik, izdelanih med letoma 1840 in 2005, in sicer z vidika vizualnega in tehničnega razvoja harmonike skozi zgodovine. V muzeju je na ogled tudi rekonstrukcija delavnice iz začetka 20. stoletja.

All-focus

All-focus

foto: GŠ Celje