6. mednarodni folklorni festival “Od Celja do Žalca” se je predstavil celjskim osnovnim šolam


Mednarodni folklorni festival “Od Celja do Žalca”, ki letos poteka že šestič, se je pričal minuli torek in bo trajal vse do nedelje. Festival letos poleg domačih folklornih skupin KUD Grifon iz Šempetra in KD Celjska folklorna skupina, organizatork festivala, gosti še štiri tuje, ki prihajajo iz Turčije, Ukrajine, Češke in sosednje Hrvaške.

Drugi dan festivala sta za osnovnošolce Mestne občine Celje v Celjskem domu nastopili skupini iz Ukrajine in Turčije.

Ukrajinska skupina Barvinok iz Kovel in turška skupina Eyvan iz Ankare sta s folkloro očarali otroke, ki so dodobra napolnili dvorano celjskega doma. Pomen in namen folklore, ljudskega izročila in narodnega izročila je otrokom na prijazen način približala izvrstna povezovalka programa Metka Dobravc. Turška skupina Eyvan nastopa s plesi iz različnih delov Turčije, med drugim plešejo ples “plesoči derviš”. Nastopajo doma in po svetu, na raznih mednarodnih festivalih. Ukrajinska skupina Barvinok si je nadela ime po roži,  ki je navadno okras ukrajinskih svadbenih noš. Je cvet sreče, mladosti, lepote, kar lahko pripišemo tudi ukrajinski folklorni skupini. Skupina je poleg domačih nanizala tudi ogromno odmevnih mednarodnih nastopov po Evropi.

Tudi za vas, zveste bralce našega portala, smo pripravili nekaj utrinkov nastopa turške skupine, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

V okviru festivala se bodo skupine predstavile v Žalcu, v raznih trgovskih centrih v Celju, na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju, vrhunec pa bo zagotovo v nedeljo, ko bo v Kamniku povorka ob Dnevu narodnih noš. Podrobnosti dogajanja in program festivala si lahko ogledate v našem napovedniku (klik!).

Več o dogodkih na festivalu lahko preberete na našem portalu v prihodnjih dneh.

v/t/f: Egon Horvat