60 let glasbenih sestavov na Gimnaziji Celje – Center (foto)


Na Gimnaziji Celje – Center (GCC) so z Miklavževim koncertom v Narodnem domu Celje in predstavitvijo jubilejne zgoščenke začeli s praznovanji šestih desetletij neprekinjenega delovanja glasbenih zasedb na šoli.

Na GCC, ki med drugim slovi po izjemno pestrem kulturnem življenju, ima glasba med številnimi obšolskimi dejavnostmi prav posebno mesto. Glasbeni sestavi so v takšni in drugačni obliki na šoli delovali že od vsega začetka, od leta 1912, ko začne v impozantnem secesijskem poslopju v centru Celja delovati II. osnovna šola Celje.

Tudi po ustanovitvi učiteljišča leta 1949 glasba (p)ostane pomemben del življenja šole, a do šolskega leta 1956/1957 lahko sledimo le priložnostnim glasbenim sestavom, leto 1957 pa pomeni ustanovitev prvega zborovskega sestava, ki na šoli odtlej deluje neprekinjeno, večino časa kot dekliški pevski zbor. Zbore na GCC so vodili priznani glasbeni pedagogi in zborovodje, danes pa na šoli deluje kar 9 sestavov v katerih ustvarja skoraj 200 sedanjih in nekdanjih dijaki.

miklavz2017_davidpreloznik-2Zanimivi jubilej bodo na GCC obeleževali skozi celo šolsko leto, prvi korak na tej poti pa je bila izdaja jubilejne zgoščenke na kateri so zbrani studijski in koncertni posnetki preteklega desetletja. CD-ploščo so javnosti predstavili na tradicionalnem Miklavževem koncertu 7. decembra, kjer so na odru Narodnega doma Celje nastopili Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein in The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca. Zanje in za to priložnost je celjski glasbeni pedagog, profesor glasbe na GCC in Srednji zdravstveni šoli Celje Danijel Berden napisal tudi suito priredb slovenskih božičnih napevov #EnostavnoDrugačenBožič, ki so jo glasbeniki s Centra krstno izvedli na Miklavževem koncertu, ki je uvedel tudi pestro predpraznično dogajanje na šoli, ki se bo sicer sklenilo s tradicionalnim novoletnim koncertom v četrtek, 4. 1., ob 18.30 v cerkvi sv. Duha v Celju.

S številnimi priznanji ter odličji s tekmovanj in festivalov doma in v tujini, sodijo glasbeni sestavi GCC med najboljše mladinske zasedbe v Sloveniji in Evropi. Redna koncertna dejavnost šolo tudi aktivno povezuje s kulturnim utripom lokalnega okolja, glasbeniki z GCC pa so tudi pogosti gosti najrazličnejših prireditev na domačih in tujih tleh. V drugem delu sezone jih ob številnih koncertnih obveznostih čaka še nastop na tekmovanju v Firencah (Italija) in državni pevski reviji v Zagorju, FaVoZa pa bo ob koncu šolskega leta odpotovala tudi na 4-dnevno turnejo k Slovencem v BiH.

foto: Nik Skerbiš in arhiv GCC