7. mednarodni folklorni festival “Od Celja do Žalca” obljublja pestro dogajanje (foto in video)


Sinoči je pri Vodnem stolpu v Celju potekala otvoritev že 7. mednarodnega folklornega festivala “Od Celja do Žalca”. Obiskovalcem se je predstavilo pet folklornih skupin iz Italije, Avstrije, Litve, Črne gore, Indije in seveda člani domače KD Celjske folklorne skupine.

Pri Vodnem stolpu, kjer se je v toplem septembrskem večeru zbralo nekaj deset obiskovalcev, smo lahko spremljali zanimivo in pestro predstavitev folklornih skupin, ki bodo v Sloveniji nastopale vse do sobote, 15. septembra, ko bo v Celjskem domu potekal zaključni del z nastopom vseh skupin. Folklorni festival Od Celja do Žalca letos že sedmič zapored združuje folklorni skupini iz Šempetra v Savinjski dolini in Celja, ki sta se konec lanskega leta povezali v Medobčinsko kulturno društvo od Celja do Žalca, saj naj bi skupaj lažje bili kos organizacijskemu zalogaju, ki ga festival prinaša. Poleg njih je potrebno omeniti še folklorno skupino iz Rečice ob Savinji, ki se bo poleg omenjenih predstavljala na festivalu.

Gostje iz Indije so z nastopom posebej izstopali.

Folklorni skupini KUD Grifon iz Šempetra v Savinjski dolini in KD Celjska folklorna skupina od leta 1996 organizirata Mednarodni folklorni festival, ki sta ga poimenovali “Od Celja do Žalca”. Na dosedanjih festivalih so gostovali folkloristi iz številnih evropskih in neevropskih držav (Nizozemci, Španci (Baski), Poljaki, Slovaki, Makedonci, Hrvati, Madžari, Indonezijci, Srbi, Bolgari, Bošnjaki, Škoti (Velika Britanija), izreden glasbenik iz Irana, Behrang Baghayee in drugi. Sinoči so posebej izstopali gostje iz Indije, obiskovalce so navdušili tudi folkloristi iz Italije. Seveda pa ni manjkalo navdušenja nad ostalimi nastopajočimi, ki so nakazali resnično kvalitetno dogajanje letošnjega festivala.

Včeraj sta potekala otvoritvena nastopa v Žalcu in Celju, danes ob 20h pa se bodo folkloristi predstavili v Laškem. V soboto dopoldne bodo gostovali na MOS v Celju, vrhunca pa bosta nedvomno gala večera v Žalcu (petek ob 20h v KD Žalec) in v Celju (sobota, 15. 9. ob 20h v Celjskem domu). Vabljeni vsi, ki bi si radi ogledali nastope vrhunskih folklornih skupin.

Navdušeni so bili tudi obiskovalci odprtja pri Vodnem stolpu v Celju.

Pogovarjali smo se z Bojanom Pevcem, finančnim direktorjem festivala, ki nam je zaupal več o samem poteku in nastopajočih na letošnjem festivalu. Pogovoru lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku, kjer si lahko za pokušino ogledate tudi del nastopa skupine iz Indije.

Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na sinočnjem dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=246]

v/t/f: Egon Horvat