8. tolkalni festival BUMfest v Žalcu (foto, video)


BUMfest 8
BUMfest 8

Pretekli vikend je v Žalcu potekal že tradicionalni tolkalni festival BUMfest 8. V treh dneh so se na odru Doma II. slovenskega tabora v Žalcu predstavile tri tolkalne skupine in skupaj privabile kar 1500 obiskovalcev. 

Prva skupina, ki je zavzela oder je bila španska skupina Odaiko. Zanimiva skupina  je pravzaprav nastala na Nizozemskem tekom njihovega študija. Njihov pristop je zelo širok, saj tolkalom dodajajo elemente plesa, avdio-vizualne učinke itd. Štirje tolkalci so ob humornih vložkih publiko dodobra nasmejali, hkrati pa jih s temperamentno izvedbo pesmi povsem navdušili. Ljudje so z njimi ploskali v ritmu, se smejali in več kot očitno uživali.

Projekt, ki so ga tokrat predstavili, se imenuje “Galci na krovu”. V slednjem so preko ritma in humorja predstavili obdobje Galcev – glavne značilnosti spreminjanja glasbe in kulture v različnih obdobjih. Kasneje se jim je na odru pridružila še njihova spremljevalna vokalistka Xiana Lastra.

Španska skupina Odaiko je navduševala v petek.
Španska skupina Odaiko je navduševala v petek.

V soboto je prišel čas, da oder zavzamejo Slovenci. Tokrat je vlogo prevzel Slovenski tolkalni projekt, vsem bolje poznan kot tolkalna skupina SToP. Slednja je tudi soorganizator BUMfesta in tako na njem praviloma nastopa vsake dve leti. SToP šteje 8 članov in ravno v letu 2014 praznujejo svojo 15. letnico delovanja.

StoP Skupina je s svojim raznovrstnim programom, preigravanjem pesmi, pri katerih jim ustvarjalnosti ni zmanjkalo, navdušila prisotne in požela bučne aplavze. SToPovci so koncert otvorili z glasbo iz serije Odpisani, potem pa se sprehajali med Cigansko glasbo, Bolerom, Sambo, igranjem lažnivca s kartami. Njhov nastop so odlično dopolnili gostje: Alexei Ermakov na Balalajki, Goran Moskovski in Fešta Band v skladbi “Ciganska poroka” in mladi tolkalci skupine ŠUS, ki so nasmejali publiko z zvenečimi barvnimi cevmi.

Kot zadnja je na letošnjem festivalu nastopila skupina Human Dong. Slednjo je leta 2008 ustanovil Raphael Meinhart. Po treh letih se je skupini pridružila še pevka Vesna Petković. Člani prihajajo tako iz Avstrije in Nemčije kot tudi Srbije.

Skupina Human Dong je zaključila letošnji festival BUMfest 8
Skupina Human Dong je zaključila letošnji festival BUMfest 8

Glasba skupine Human Dong izvira iz mešanice različnih stilov in ustvarjalcev glasbe od Trip-hopa, elektronike, minimalizma in glasbe tretjega sveta. Več kot odlični glasbeniki so združili moči in med obiskovalce ponesli svojo energijo, svojo glasbo. Prisluhnili so lahko različnim priredbam znanih komadov, kot na primer Afrika in Jovano Jovanke.

Tudi letos je bil festival BUMfest več kot odličen. V treh dneh je skupinam skupaj prisluhnilo kar 1500 poslušalcev. Kot vsako leto je tudi tokrat med obiskovalci in nastopajočimi vila odlična energija, kar se je opazilo tudi na obrazih ljudi, ki so z nasmeški zapuščali prizorišče. Letošnja novost festivala je bila BUMfest starinarnica, na kateri so organizatorji dogodka prvič ponudili možnost vsem, da lahko svoje inštrumente in vse z njimi povezano prodajo.

Bučni Aplavzi, ki jim ni bilo meja, smeh, dobra volja in odlična glasba so zaznamovali letošnji BUMfest 8.

 

Vabljeni k ogledu fotogalerije in videov.

[simpleviewer width=100% height=700 id=498]

K. S.

plesni_tecaj_po_izbiri