Aktualizirani Butalci tudi v video obliki


Ljubiteljsko gledališče Petra Simonitija Celje je sredi lanskega leta pri Vodnem stolpu premierno izvedlo predstavo Butalci na sodišču. Pred kratkim so jo odigrali na odru kulturnega doma v Zagradu, kjer so predstavo tudi posneli in je sedaj na voljo za ogled.

Z njo so v Celju doslej nastopili še v Barbarini dvorani Pokrajinskega muzeja Celje in Domu sv. Jožefa.

Predstavo so priredili po znameniti zbirki humoresk Frana Milčinskega Butalci, dramsko repliko pa je ustvarila Jana Kvas, ki je zaslužna tudi za režijo.

Wikipedijsko geslo o Butalcih pravi naslednje:

Butalci so prebivalci izmišljenega kraja, imenovanega Butale. Imajo se za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej omejeni. Neprestano tekmujejo s prebivalci sosednjega kraja, Tepanjčani.

V igri nastopajo: Urška Jagrič, Ana Klincov, Sonja Mlejnik, Anica Milanovič, Srečko Mastnak, Andrej Hribernik, Srečko Maček, Lovro Tacol, Lada Ščurek in Bernarda Ulaga.

V prvem delu (pred sojenjem) so prikazane dramatizacije besedil Frana Milčinskega, v drugem (na sodišču) pa njegove zgodbe pripovedujejo priče, vključene v sodno obravnavo. Jana Kvas jo je ubesedila tako, da so motivi in ideje Butalcev aktualizirani. Skupni imenovalec vseh besedil je humorna perspektiva.

Danes bo LGPSC v Domu sv. Jožefa uprizorilo igrani recital Lucipeter, ki ga režira Lovro Tacol.

Preberite si tudi nekaj zabavljivih zapisov o Butalcih in njih modrostih ter prigodah.