Alma M. Karlin zaživela v slikanici Alma, Svet pred domačim pragom (foto, video)


Osrednja knjižnica Celje je izdala prvo izvirno slikanico o svetovni popotnici in izjemni ženski Almi M. Karlin z naslovom Alma, Svet pred domačim pragom.

alma_karlin_slikanica_001
Polona Kosec, Mojiceja Podgoršek in mag. Polono Rifelj. Foto: DejC

Osrednja knjižnica Celje je založila in izdala prvo izdajo slikanice Alma, Svet pred domačim pragom. Knjiga, ki je izšla v nakladi 1.000 izvodov, je že na voljo v knjižnici, kjer je možna tudi izposoja. Izid je počastil 130-letnico rojstva slovenske pisateljice in popotnice Alme M. Karlin. Avtorica knjige Mojiceja Podgoršek in ilustratorka Polona Kosec sta, skupaj z mag. Polono Rifelj, direktorico Osrednje knjižnice Celje, slikanico tudi predstavili.

O avtorici knjige Alma, Svet pred domačim pragom

Avtorica knjige, Mojiceja Podgoršek, je do sedaj napisala številne slikanice za otroke. Med drugim se je velikih Slovencev lotila že v otroški knjigi Veliki Slovenci, kjer so predstavljeni Primož Trubar, Jurij Vega, France Prešeren, Ivana Kobilca in Dane Zajc. Prejela je Nagrado Kalanovega sklada (2007–2009) za objavljene strokovne in znanstvene prispevke. Sicer pa kot bibliotekarka dela na OŠ Jurija Vege v Moravčah, kjer tudi poučuje šah.

alma_karlin_slikanica_00
Alma, Svet pred domačim pragom Foto: DejC

Od kod ideja za slikanico?

Alma M. Karlin jo je prevzela pred leti v Celju, ko si je ogledala razstavo o njej. Ideja za knjigo pa se je porodila dosti kasneje, ko je prebirala njen življenjepis in kar so o njej pisali drugi. Kot pravi:

Spreletelo me je: Skozi svoje življenje je prenesla toliko bogatih sporočil, da bi jo bilo greh spregledat. Naši otroci morajo izvedeti, kdo je bila Alma Karlin! Ta knjiga je moja prva knjiga o velikih Slovencih, ki ni bila naročena. Zgodbo sem napisala, ne glede na to, ali bo kdaj ugledala luč sveta. Preprosto sem jo morala napisat.

Drug razlog, da sem se lotila pisanja je, da je Alma živela v času, ki ni bil naklonjen ženskam. Družbo in gospodarstvo so vodili moški, ženskam pa je v ta prostor bilo težko vstopiti. Redke so tiste, ki jim je to uspelo. Almi je uspelo na več področjih. Utirala si je pot v okoliščinah, ki ji niso bile naklonjene. In to je stvar, ki lahko otroke fascinira.

Nenazadnje pa sem se za to zgodbo odločila, ker je bila Alma svetovna popotnica in pisateljica, za kar se imam tudi sama. Mojiceja Podgoršek

Celoten pogovor z Mojicejo Podgoršek:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski