Andrej Gubenšek, Muzikoterapija in Tilen Draksler navdušili v atriju Doma sv. Jožefa (foto in video)


Minulo nedeljo je v atriju Doma sv. Jožefa v Celju potekal koncert klasične glasbe, ki so ga oblikovali violinist Andrej Gubenšek in violinistka Lucija Čemažar, ob spremljavi godalnega kvarteta Muzikoterapija in pianista Tilna Drakslerja. Mladi glasbeniki so navdušili okoli 200 obiskovalcev, ki so se kljub vročemu poletnemu večeru udeležili koncerta.

Pester glasbeni program je obsegal vse od znamenitih skladateljev Bacha, Händela, Halvorsena, Masseneta, Wieniawskega, Shostakovicha, Dvoraka in Kreislerja, pa do polke in valčka. Tako so z različnimi glasbenimi žanri zadovoljili domala vse obiskovalce koncerta. V dobri uri trajajočem koncertu so glasbeniki dokazali, da gre na njih računati tudi v prihodnosti in da njihova glasbena pot še zdaleč ni zaključena.

Celjan Andrej Gubenšek, ki se je po končani gimnaziji vpisal na Medicinsko fakulteto v Ljubljani in po zaključenem tretjem letniku še vzporedno na Akademijo za glasbo, velja za ustanovitelja medicinske študentske komorne skupine Muzikoterapija. Poleg tega je pred kratkim prevzel vodenje zdravniške komorne skupine Pro Medico, redno pa sodeluje kot solist zdravniškega orkestra Camerata Medica. Svoje glasbeno znanje je izpopolnjeval pri številnih priznanih profesorjih, na raznih poletnih šolah in seminarjih. Letos marca je z odliko diplomiral iz violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Številni obiskovalci so uživali v glasbeni predstavi nastopajočih

Godalni kvartet se je javnosti prvič predstavil leta 2009 na tradicionalnem zdravniškem koncertu Plečnikovega memoriala v Slovenski filharmoniji. Od takrat je stalnica na vseh večjih prireditvah v okviru potreb Medicinske fakultete v Ljubljani ter drugih koncertih za zdravnike in bolnike UKC Ljubljana. Zasedba deluje tudi na številnih ostalih priložnostih kot so poroke in srečanja. Člani zasedbe se študenti Medicinske fakultete v Ljubljani (Lucija Čemažar – 2. violina, Jernej Bernik – viola, Jan Štangel – čelo in Andrej Gubenšek – 1. violina. Stalna spremljevalka kvarteta je pianistka, mlada zdravnica in glasbenica Polona Maver, ki je pa je tokrat bila zaradi dopusta, ki je zadržal tudi Jerneja Bernika, odstotna. Njuni mesti sta več kot zadovoljivo zasedla Eva Koprivšek na violi in pianist Tilen Draksler, dobitnik občinskega priznanja župana občine Celje za številne kulturne dosežke.

Sicer pa koncertna sezona pri sv. Jožefu še zdaleč ni končana, saj 7. septembra tja prihaja svetovno znani nemški violinist Michael Grube, ki ga bo na orglah spremljal Andraž Slakan. Ob tej priložnosti bo od 7. do 9. septembra potekal tudi glasbeni seminar s svetovno znanim violinistom.

14. septembra v atriju Doma sv. Jožefa pripravljajo uprizoritev srednjeveškega misterija Slehernik.

22. septembra pa boste lahko prisluhnili Pihalnemu orkestru slovenske policije.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli na koncertu, prisluhnete pa lahko tudi odlomku Meditacije iz opere Thais, ki si ga lahko ogledate in mu prisluhnete v spodnjem video posnetku (opravičujemo se zaradi manjših motenj, ki jih je pri snemanju povzročal veter).

[simpleviewer width=100% height=700 id=232]

v/t/f: eH