Ave Celeia: Obiskovalci potovali v čas antičnih Rimljanov (foto, video)


DSC07941Preteklo soboto je mesto Celje za osem ur ponovno postalo rimsko mesto Celeia. Tekom dne so obiskovalci bili priča animicijam, ki so prikazovale utrip življenja starih Rimljanov, najmlajši pa so lahko postali tudi pravi rimski legionarji.

Pokrajinski muzej Celje ter Turistično in kulturno društvo Celje sta preteklo soboto združila moči in tako v lapidariju ob Savinjskem nabrežju pripravilo Rimski dan – Ave Celeia. Na pomoč so jima tokrat priskočili člani kulturnega društva Vespesjan, ki so tekom dne skrbeli za raznorazne aktivnosti in animacije.

KD Vespesjan si je ime nadelo po devetem rimskem cesarju Titu Flaviju Vespazijanu (vladal od 69 do 79 n. š.), znanem po zatrtju velikega judovskega upora v Judeji, bitkah v Britaniji in gradnji Koloseja. Obiskovalce so popeljali skozi čas, v obdobje antičnega Rima – med rimske vojake, obtnike, brhke Rimljanke in pogumne Rimljane.

Zbrani so se lahko preizkusili v raznoraznih igrah (metanje podkev, hoja s hoduljami itd.), spoznavali rimsko kulinariko in modo ter na rimskem zemljevidu poiskali Celeio. Animatorji so na svojih stojnicah predstavili nakit, orodja in orožja, pomagali so jim pri izdelavi vojaške opreme (čelada in ščit) ter jih preko iger podučili o vojaških formacijah. Na veselje mnogih so člani društva prikazali tudi streljanje s katapultom.

DSC07873

V sklopu prireditve RIMSKI DAN so v Pokrajinskem muzeju Celje pripravili posebna vodenja po razstavi Celeia – Mesto pod mestom, možen pa je bil tudi brezplačen ogled izkopanin v notranjem lapidariju.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=1027]

Kristina Strašek

od-celje-do-polsi-klik