Basbaritonist Juan Vasle in pianist Ivan Vombergar navdušila v Narodnem domu


V okviru programa koncertnega abonmaja zavoda Celeia Celje sta minuli torek v Narodnem domu nastopila svetovno znani operni pevec, basbaritonist Juan Vasle, na klavirju pa ga je spremljal vrhunski glasbeni mojster, pianist Ivan Vombergar.

Koncert je Vasle začel z argentinskimi pesmimi. Uvodoma z nostalgičnim samospevom Pueblito, mi pueblo (Vasica, moja vasica) Carlosa Guastovinoja, največkrat izvajanega argentinskega skladatelja na svetu. Koncert je nadaljeval s tangom, med drugim tudi z El dia que me quieras (V dnevu, ko me boš ljubila), ki šteje med najbolj znane primere pesmi, ki se pleše. Ustvarila sta ga pevec Carlos Gardel in poet Alfredo Le Pera. Gardel slovi kot največji mit za tango v Južni Ameriki.

Seveda je Vasle svoje pevske sposobnosti oplemenitil s komentarji, s čimer se je zagotovo še nekoliko bolj približal obiskovalcem koncerta. Po uvodnem, argentinskem repertoarju, je predstavil Brazilijo. Med drugim je opozoril, da gre za veliko državo z okrog 200 milijoni prebivalci in obenem kot zanimivost izpostavil večno nogometno rivalstvo z Argentino.

Drugi sklop koncerta je torej bil obarvan brazilsko. V zadnji brazilski pesmi Banzo, o kateri je Vasle mimogrede omenil, da govori o domotožju črnskih sužnjev v 19. stoletju, ni varčeval s čudovitim basbaritonom, ko je nekajkrat moral zapeti forte in fortisssimo.

Med slovenskimi pesmimi, ki so bile na koncertnem sporedu v tretjem in obenem zadnjem sklopu, je Vasle interpretiral skladbo Marjana Kozine ter slovenske ljudske pesmi. Seveda ni potrebno posebej izpostavljati navdušenja obiskovalcev, ki so lahko uživali v vrhunski predstavi dveh odličnih glasbenikov.

V Buenos Airesu rojeni Juan Vasle je v Argentini pridobil pevsko diplomo na Visokem inštitutu za umetnost gledališča Colón. Leta 1988 je bil finalist na Mednarodnem pevskem tekmovanju Luciana Pavarottija v Filadelfiji v ZDA. Od leta 1990 je član solističnega ansambla ljubljanske Opere SNG, kjer je pel vrsto pomembnih vlog. Gostoval je po vsej Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Avstraliji. Slovenci se ga spomnimo tudi po dveh nastopih pred papežem Janezom Pavlom II. med obiskom Slovenije. Vasle, ki je po duši novinar in pevec je v svoji karieri napisal tri knjige in posnel pet zgoščenk. Južnoameriški temperament do izraza pride, ko v televizijskih prenosih komentira nogometne tekme iz Južne Amerike.

Prav tako pa je bil v Buenos Airesu rojen pianist Ivan Vombergar. Leta 1997 je kot korepetitor, zborovski in operni dirigent, diplomiral na Visokem inštitutu za umetnost v Teatru Colon, kjer je sodeloval v opernih delavnicah in v mladinskih predstavah. Od leta 2003 je umetniški sodelavec in korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo zajeli nekaj “argentinsko-brazilskih” utrinkov koncerta. Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na koncertu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=460]

eH