Bikec Ferdinand na Mestni plaži Celje učil otroke o sprejemanju drugačnosti (foto, video)


DSC00989Pretekli četrtek je v baru na mestni plaži Celje potekala lutkovna predstava o bikcu Ferdinandu, namenjena otrokom. Vanja Kretič in Mitja Svener, igralca lutkovnega gledališča Velenje, sta preko igre otrokom predala družbeno pomemben nauk o sprejemanju drugačnosti, saj je ravno zaradi nje Svet tako čudovit.

Lutkovna predstava temelji na otroški knjigi »The Story of Ferdinand« ameriškega avtorja Munroa Leafa, ki je izšla davnega leta 1936. Protagonist bikec Ferdinand je vse druga kot normalni bik, kot jih imamo v glavi. Slednji je že kot mlad bikec raje kot se z glavo butal ob druge mlade bike, posedal v senci pod drevesom in vohal rože. Ferdinand je z leti odrastel v velikega in močnega bika a je kljub temu še vedno raje kot karkoli drugega posedal v senci, obdan z dišečimi rožami. Ko je nekega dne mimo njegovega travnika prišla peterica mož in izbirala naslednjega bika za bikoborbe, se je Ferdinand po nesreči usedel na čebelo. Ob njenem piku je  podivjal in s tem nenamerno očaral može, ter si prisluži odhod v veliko špansko areno. Bikoborba se je začela, ljudje so vzklikali in podpirali svojega priljubljenega bikoborca, Ferdinanda pa je zanimal zgolj šopek dišečih rož, ki jih je v dar prejel njegov nasprotnik. Tako je na koncu borba odpadla in Ferdinanda so odpeljali nazaj na njegov travnik.

DSC00973

Če si bik, še ne pomeni, da se moraš obnašati kot bik. Res, da je Ferdinand na zunaj gromozanski mišičnjak, a je nežen in miroljuben. Upre se ustaljenim tradicijam, saj hoče svoje življenje živeti po svoje. Če je velik, še ne pomeni, da mora biti grob in za razliko od okolice se tega dobro zaveda. Ferdinand nasilje sovraži in se na napade vztrajno odziva z nenasiljem, odpuščanjem in ljubeznijo.

Predstava je poleg odličnega nauka otrokom približala tudi bogato špansko kulturo. Poleg tipičnega flamenka, so odkrili tudi nove besede, spoznali tradicionalni španski šport bikoborbe in mnogo drugega.

V nadaljevanju vabljeni k ogledu kratkega videa s predstave in fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=843]

Kristina Strašek

celje-fokus-2015-polsi