Bivši dijaki Glasbene šole Celje poskrbeli za nepozaben večer (foto, video)

24. 10. 2018 12:41

Sinoči je v Narodnem domu Celje potekal slavnostni koncert bivši dijakov Glasbene šole Celje, ki so se zbrali ob posebni priložnosti. Obeležili so namreč 25-letnico srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju, ki se ji nezadržno približuje tudi 20-letnica izvajanja programa umetniške gimnazije na I. gimnaziji v Celju.

25 let skromnih spominov in velikih dosežkov
Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje, je povzel njihovo prehojeno pot in pomembno poslanstvo.
Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje, je povzel njihovo prehojeno pot in pomembno poslanstvo.

Po dvorani Narodnega doma Celje so zadonele Straussove melodije, ki so oznanile začetek slavnostnega koncerta. Fanfare dunajskih filharmonikov so služile kot uvertura uvodnim nagovorom, kjer je najprej spregovoril Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje.

Izpostavil je, da je leto 2018 vsekakor jubilejno zanje, saj Mali pihalni orkester in Simfonični orkester obeležujeta 20. obletnico, Mali godalni orkester pa praznuje 15 let delovanja. Prav tako ne smemo pozabiti na 110 let javnega glasbenega šolstva v Celju, ki je obrodilo bogate sadove.

V ospredju večera pa je bila 25-letnica srednješolskega glasbenega izobraževanja v Celju, ob čemer je tudi Mlakar postal nostalgičen: “V teh petindvajsetih letih je zvrstilo mnogo dijakov, ki so nadaljevali svojo profesionalno glasbeno pot na akademijah in fakultetah ali pa se še vedno ukvarjajo s soustvarjanjem v amaterskih orkestrih in zborih in dajejo tem sestavom veliko večjo vrednost, znanje in zagon za nadaljnje delo.” Glasbeno šolo Celje je uspešno zaključilo 586 dijakov, ki jih skupaj z vodstvom žene nevidna strast do glasbenega ustvarjanja. Ob tej priložnosti se je tudi ravnatelj zahvalil in poklonil vsem dijakom, staršem in pedagogom, ki so nesebično delili svoje znanje.

Začetki Glasbene šole Celje segajo v leto 1993, ko so začeli izvajati strokovni del srednje glasbene šole. Prelomno pa je bilo leto 1999, ko so se združili s I. gimnazijo v Celju, s katero skupaj izpeljujejo umetniški program glasbene smeri že skoraj 20 let. Kot je izpostavil Mlakar, si znajo prisluhniti, njihovi dijaki pa jih tudi vsako leto nekaj naučijo. Pomembno jim je, da dijake pripravljajo za kasnejši uspeh  na poklicni poti in v življenju.

Pihalni orkester bivših dijakov pod taktirko dirigenta Jureta Krajnca
Pihalni orkester bivših dijakov pod taktirko dirigenta Jureta Krajnca

Uspešno sodelovanje je pozdravil tudi dr. Anton Šepetavc, ravnatelj I. gimnazije v Celju. Kot je dejal, dobro sodelujejo, se imajo radi in skupaj ustvarjajo kulturni utrip v mestu. Ob tem se je tudi sam zahvalil Glasbeni šoli Celje in ravnatelju za konstruktivno in dobro sodelovanje pri vsem, kar so uspeli v zadnjih letih skupaj ustvariti. Za to sta še posebej zaslužna dva akterja; prvi je Vid Marcen, ki je 32 let kot ravnatelj vodil Glasbeno šolo Celje. Pomemben pečat pa je zapustil tudi Jože Zupančič, ki je 31 let deloval kot ravnatelj I. gimnazija v Celju. Oba sta ob tej priložnosti izrazila veselje in ponos ter večer začinila s humornimi vložki in nostalgičnimi pripovedmi.

Po številnih lepih spominih pa je spregovorila glasba, za katero je poskrbel Pihalni orkester bivših dijakov pod taktirko dirigenta Jureta Krajnca. Obiskovalce so razvajali z glasbo iz filmov Indiana Jones, Bilo je nekoč na zahodu in Dobri, grdi, zli. Poleg tega pa so ušesa obiskovalcev razvajali z Elgarjevo Jutranjo pesmijo in zaključili s Teikejovo skladbo Stari prijatelji.

Tako so pričarali nepozaben večer, poln častitljivih jubilejev in lepih spominov. Nekaj glasbenih utrinkov si lahko tudi sami ogledate v spodnjem video posnetku.

Prav tako pa vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije s slavnostnega koncerta.

T. O.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
236 queries in 2,357 seconds.