Blagoslov zelenja in butar na trgu pred cerkvijo sv. Duha v Celju (foto)


Minulo sončno nedeljo, imenovano tudi cvetna, so po župnijah potekali blagoslovi zelenja in butar. S spominom na Jezusov slovesni prihod v Jeruzalem, ki v krščanskem svetu pomeni tudi spomin na uresničenje Jezusovega kraljestva ljubezni in miru, se pričenja neposredna priprava na prihajajočo veliko noč.

Blagoslova v šope povezanih vejic oljk in pomladanskega cvetja, v naših krajih izrazito povezanih s tradicijo izdelovanja butar, smo se udeležili pred cerkvijo sv. Duha v Celju. Bogata in raznolika tradicija izdelovanja butar se pripisuje predvsem kulturni in geografski pestrosti, ki jo imamo Slovenci. Oljka, ki jo uporabljajo tudi v butarah, je simbol miru in sprave, zelenje pa rodovitnosti in življenja.

Župnik mag. Srečko Hren je po uvodnem pozdravu izpostavil smisel cvetne nedelje in blagoslova zelenja: “..V znak tega (blagoslova) želi biti tudi naše življenje odprto za Gospoda. Naj nas ta blagoslov spomni, zakaj smo v bistvu rojeni in koga resnično pričakujemo v našem življenju. Da pričakujemo našega Odrešenika, ki nam more vrniti pravo vrednost našega življenja, ki se ne meri samo z merili tega sveta marveč z večnostjo…”.

Bogoslužje cvetne nedelje v sebi strne najpomembnejše dogodke Jezusove zadnje večerje, trpljenja in smrti, ki se jih posamično in poglobljeno spominjamo vse od velikega četrtka do velike sobote. Obredi cvetne nedelje (procesija z zelenjem in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju) izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane in opisane že v 4. stoletju. Tradicija blagoslavljanja zelenja se je začela pojavljati približno tri stoletja kasneje. Po vzorcu jeruzalemskega bogoslužja so urejeni tudi sedanji obredi, ki so bili prenovljeni med t. i. liturgičnim gibanjem med leti 1951 in 1955, okončno obliko so dobili po drugem vatikanskem koncilu.

V Celju smo prisluhnili slovesnemu branju pasijona, ki si ga lahko v celoti ogledate v spodnjem video prispevku, prav tako pa vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli med mašo (fotogalerija povsem spodaj).

Obreda in maše se je udeležilo veliko število vernikov, ki so s seboj prinesli butare in zelenje. Za najlepše in najizvirnejše butare so podelili nekaj nagrad.

[simpleviewer width=100% height=700 id=27]

v/t/f: eH