Božič s Slovenskim oktetom v cerkvi Sv. Jožefa (foto, video)


cerkev Sv. Jožefa je bila napolnjena
cerkev Sv. Jožefa je bila napolnjena

Preteklo sredo, na božični dan, je v cerkvi Sv. Jožefa v sklopu projekta Glasba na hribu potekal božični koncert priznanega Slovenskega okteta, kateremu se je na orglah pridružil še Tone Potočnik

Slovenski oktet deluje vse od leta 1951, ko je prvič zapel v Slovenski filharmoniji. Danes velja za najbolj reprezentativen slovenski moški vokalni komorni ansambel. Osnovno poslanstvo okteta je ohranjanje in plemenitenje slovenske vokalne glasbe ter vzpostavljanje kulturnih stikov s slovenskimi izseljenci, raztresenimi po vsem svetu.

Repertoar okteta je izjemno širok in raznolik, saj ga oblikujejo skladbe od renesanse do ljudskih pesmi vseh narodov, od klasicizma in romantike do skladb sodobnikov, mnogo jih je bilo napisanih ali prirejenih prav zanj. Posebno skrb seveda namenja slovenski pesmi, tako ljudski kot umetni, ki jo vedno znova s posebnim žarom predstavlja na domačih koncertnih odrih, z veseljem pa jo ponese med rojake in ljubitelje petja po svetu. V šestih desetletjih delovanja se je oktet predstavil na domala vseh pomembnejših domačih in mednarodnih koncertnih atoledo.com odrih.

Slovenski oktet je poskrbel za pravo božično vzdušje
Slovenski oktet je poskrbel za pravo božično vzdušje

Tekom delovanja Slovenskega okteta, se je v njem zamenjalo preko 40 pevcev.V sedanji zasedbi, katerega umetniški vodja je Jože Vidic, je združeno osem glasbenikov, od učiteljev glasbe in učiteljev petja do koncertnih in opernih pevcev – solistov:

Vladimir Čadež, Rajko Meserko – 1. Tenor

Marjan Trček, Janez Triler – 2. Tenor

Jože Vidic, Darko Vidic – Bariton

Janko Volčanšek, Matej Voje – Bas

 

Slovenskemu oktetu se je pridružil organist Tone Potočnik
Slovenskemu oktetu se je pridružil organist Tone Potočnik

Tokratni koncert, ki se je pričel 16. uri, je v cerkev privedel množico ljudi, ki so se odločili božični dan preživet ob zvokih priznanih izvajalcev klasične glasbe, članov Slovenskega okteta. Za koncert v cerkvi Sv. Jožefa so izbrali nabor tipičnih božičnih pesmi, kot na primer Sveta noč, Božji nam je rojen sin, Glej zvezdice božje, Rajske strune in druge. Na orglah jih je spremljal priznani slovenski organist Tone Potočnik in tako še dodatno pripomogel pri kreiranju pravega božičnega vzdušja. Slednji se je vil med ljudmi znotraj okrašene cerkve Svetega Jožefa. Obiskovalci, ki so zapolnili vse kotičke cerkve, so ob zvokih Slovenskega okteta in orgel vidno uživali, nekateri so celo zamižali. Odlični pevci okteta so na koncu poželi bučen aplavz.

 

Vabljeni k ogledu spodnje galerije fotografij s koncerta in videa.


[simpleviewer width=100% height=700 id=488]

K. S.

thermana_klik