Brezplačne kulturne prireditve v Celju ob slovenskem kulturnem prazniku


Pripravili smo pregled dogodkov, ki se bodo v Celju zvrstili ob priložnosti najpomembnejšega slovenskega kulturnega praznika, Prešernovanja na dan 8. februarja 2013.

9.00 – 17.00 Stari grad Celje

Prost vstop za ogled nekdanjega domovanja Celjskih grofov.

10.00 – 12.00 Muzej novejše zgodovine Celje

Prešernovanje na Prešernovi – recitiranje Prešernove poezije v avli muzeja

10.00 – 13.00 Galerija sodobne umetnosti – Studio / Trg celjskih knezov 8

Brezplačno izdelajmo svoj radio! Z umetnikom Simonom Macuhom. Naše najmlajše obiskovalce vabimo na brezplačno kreativno delavnico izdelajmo svoj radio!, ki jo bo vodil umetnik Simon Macuh. Izdelani radijski sprejemniki bodo v mesecu maju predstavljeni na razstavi radioaktivnost v Likovnem salonu. Delavnica je primerna za otroke nad 10 let in je omejena na 7 udeležencev. Prijave sprejemamo na telefonski številki 051 681 994 ali 041 355 168.

10.00 – 16.00 Pokrajinski muzej Celje

Dan odprtih vrat v Pokrajinskem muzeju Celje prinaša brezplačen ogled vseh muzejskih zbirk ter 10% popusta pri nakupu publikacij muzeja v muzejski trgovini.

10.00, 15.00 Pokrajinski muzej Celje, Knežji dvorec

Brezplačno javno vodstvo po razstavi Celeia – Mesto pod mestom.

10.00, 15.00 Pokrajinski muzej Celje, Knežji dvorec

Brezplačno javno vodstvo po razstavi Grofje celjski.

11.00 Pokrajinski muzej Celje

Kelti na celjskem in keltskih konj topot. Število obiskovalcev na vseh javnih vodstvih je omejeno na največ 40 oseb. Prijave sprejemamo na: [email protected] ali 03/4280 962. Muzej si pridržuje pravico, da v primeru prevelikega števila obiskovalcev začasno omeji dostop v razstavne prostore.

11.00 – 13.00, 16.00 – 18.00 Umetniška četrt – Na Okopih

Prost vstop v umetniške ateljeje

16.00 Kardinalova dvorana v Domu sv. Jožefa Celje

Akademija ob slovenskem kulturnem prazniku, slavnostna govornica: Andreja Zakonjšek Krt. Kraju duhovnih in kulturnih prireditev pritiče tudi ustrezna prireditev ob prazniku slovenske kulture, ki je še posebej namenjen temu, da se razveselimo vsega, kar nam kulturnega skozi vse leto ponuja naša ustanova. Nastopom sodelujočih iz doma in župnije se vedno pridruži še slavnostni govornik.

16.00 – 18.00 Pokrajinski muzej Celje, Knežji dvorec

Brezplačna otroška delavnica krone celjskih kraljic. Na delavnici bodo otroci spoznali grbe plemiških družin, seznanili se bodo z domovanji plemiških družin v poznem srednjem veku (notranja oprema gradov in dvorcev) in družabnim življenjem (pojedine s kulturnimi programi). Po sprehodu skozi razstavo Grofje celjski in spoznavanju življenja v srednjem veku, si bodo otroci na delavnici izdelali tudi svojo krono, ki je bila v tistem času simbol moči posameznega vladarja ali vladarice. Ves čas obiska otrok na razstavi in delavnici bodo nastajale fotografije, ki jih bodo udeleženci po e-pošti prejeli na dom. Delavnica je namenjena otrokom od 6 do 11 let. Max. Število udeležencev: 15. Obvezne najave: [email protected], [email protected]; 03 428 09 62, 03 428 09 50.

16.00 – 17.00 Galerija sodobne umetnosti Celje

Brezplačno vodstvo po pregledni razstavi Srečevanja, umetnice Andreje Džakušič. Po razstavi bosta vodili umetnica Andreja Džakušič in kustosinja razstave Irena Čerčnik.

16.00 Kulturni dom Šmartno v Rožni dolini

Sodelujejo sekcije KUD Šmartno v Rožni dolini: Moški pevski zbor, p. v. Jožeta Dimca, Ljudske pevke iz Jezerc, Gledališka skupina p. v. Anke Dimec ter Vokalno instrumentalna skupina “Kr’tak”, p. v. Darje Brežnik.

17.00 Muzej novejše zgodovine Celje

Uvodni dogodek ob 50-letnici muzeja

17.00 – 18.00 Likovni salon Celje

Brezplačna družinska delavnica zasajevanje / recikliranje / rast ob razstavi Viseči vrtovi z umetnico

Andrejo Džakušič in strokovno sodelavko Ireno Ašič. Preizprašali boste možnosti uporabe zavrženih predmetov za izdelavo vrtička, ki lahko obstaja tudi znotraj mestnega urbanega okolja. Vsi potrebni materiali za izvedbo delavnice bodo na voljo.

18.00 Kulturni dom Škofja vas

Izvedba: člani KUD Bratov Dobrotinšek Škofja vasz glasbenimi gosti: vokalnim kvintetom ”Il divji”.

19. 00 Dvorana KUD Ljubečna, Kocbekova 45

Večer s prijatelji, etno glasbeni nastop mešanega vokalnega kvarteta Shalom.

20.00 Dvorana Celjskega mladinskega centra

Dražba kreativnih avtorskih fotografij udeležencev fotografske delavnice Celje Fokus 2012. Ustvarjalci Celje Fokus bodo v času, ko se težave v gospodarstvu zažirajo v vse pore družbe, pokazali svoj občutek za soljudi. Pripravili bodo dražbo kreativnih avtorskih fotografij, ki so jih udeleženci ustvarili na fotografski delavnici Celje Fokus 2012. Obiskovalci bodo lahko kupili izvrstne avtorske fotografije, ves izkupiček dražbe pa bo namenjen v dobrodelni sklad fundacije Utrip humanosti, kjer zbirajo denar za štipendije mladostnikov, obolelih za rakom. Izklicna cena posamezne fotografije bo simbolična in bo znašala 10evr. Več info: www.celjefokus.si in [email protected].

20.30 Terme Olimia, Klub Žafran

Brezplačni koncert Adija Smolarja.

19.00 Teozofska knjižnica Alme M. Karlin, Muzejski trg 8, Celje

Kulturno družabni večer: Prešeren, morda violina in gotovo dva kozarca vina. Na večer našega kulturnega praznika bomo vzeli v roke Prešernove pesmi in kozarec vina. Preko poslušanja njegove poezije in skupnega spominjanja njegove življenjske zgodbe bomo vstopili v tisto, kar ohranja njegove pesmi žive, v nas budi našo čustveno naravo in tudi zavest biti Slovenec. Priporočen prispevek: 4 evr.