Cankarjeva komedija Za narodov blagor v KUD Zarja (foto, video)


DSC02199Pretekli so v KUD Zarja gostili igralce KUD-a Milke Zorec iz Hotinje vasi. Slednji so gledalcem uprizorili eno izmed del slavnega slovenskega pisca, Ivana Cankarja z naslovom Za narodov blagor.

 Pa začnimo na začetku. Rokopis drame je nastal med 20. junijem 1900 in med avgustom istega leta, prvotni naslov pa je bil Narod. Prvi zapis komedije se od prepisanega, namenjenega za tiskarno, bistveno ne razlikuje. Morda kot zanimivost, delo je bilo prevedeno v kar 6 tujih jezikov, natančneje v češki, hrvaški, slovaški, srbski, ruski in makedonski jezik.

 DSC02230

Komedija je kritika družbenih razmer na Slovenskem. Za narodov blagor je satira, ki se kaže v razdoru dveh političnih veljakov Grozda in Grudna. Na eni strani je torej dr. Grozd, ki je domišljav in navajen, da ga vsi ubogajo, na drugi pa dr. Gruden, ki sam nima zadosti moči, zato namesto njega deluje njegova žena Helena in stavi na svojo lepoto in koketnost. Oba se s pretvezo za narodov blagor borita za naklonjenost bogatega in uglednega Gornika, ki je prišel na zabavo in s tem za lasten blagor. V zameno za njegovo podporo mu en ponuja svojo drugače že zaročeno nečakinjo, drug pa kar lastno ženo. Svojo kritičnost izrazi pri Grozdu zaposlen žurnalist Ščuka. Za nameček mu na zahtevo, naj mu zaveže čevelj na nogi (kot v znak podrejenosti), zaveže čevelj na napačni nogi in se pridruži razjarjenemu narodu. Šele po prvih družbenih napadih se Grozd in Gruden zavesta problematičnosti situacije in se ponovno povežeta.

DSC02226

Kot je zapisal Zorjan Coif, se tudi danes bije boj med strankami in celo v strankah samih za blagostanje državljanov in naroda. Razlika je le v tem, da so današnji boji še bolj brutalni in očitni, pri čemer pa vsak skrbi samo za svojo korist.

DSC02316Igralci KUD-a Milke Zorec iz Hutinje vasi so si nedvomno izbrali zahtevno literarno delo, ki pa so ga suvereno tudi speljali. Čeravno dvorana ni bila polna, so prisotni uživali. Predvsem je bilo zanimivo, kako se dogajanje ni odvijalo zgolj na odrskih deskah, ampak so se akterji sprehodili tudi po dvorani. Tako je marsikoga na začetku presenetil glas iz ozadja, glas vedno modrega Ščuke. Med nami se je med drugimi sprehodil tudi zmedeni in preveč bogat Gornik, z denarjem pa sta pobegnila Matilda in Kadivec.

Zanimivo, kako lahko malenkost, kot je prestavitev igralcev tudi pod oder spremeni dojemanje igre. Morda bi lahko rekli, da je izgledalo, kot da smo del igre tudi mi sami.

Če ste igro zamudili, vabljeni k ogledu fotogalerije in kratkega videa, ki prikazuje dogajanje na odru. Morda vas prepriča, da si slednjo predstavo ogledate kdaj v prihodnosti.

[simpleviewer width=100% height=700 id=543]


PONUJAMO BREZPLAČNE VSTOPNICE ZA GRČMARICO MIRANDOLINO V KUD ZARJA-TRNOVLJE-CELJE
Gledališčniki tega priljubljenega trnoveljskega  amaterskega gledališča pa bodo v petek, 25. aprila odigrali “njihovo” gledališko komedijo Krčmarica Mirandolina, ki smo jo na njihovem odru prvič lahko videli v okviru zadnjih Novačanovih gledaliških srečanj.

Na Polovička.si podarjamo 8 brezplačnih vstopnic. Naročite jih s klikom na ta gumb:

kud_zarja_april_2014_klik

K. S.