Časopis, prvi odtis zgodovine na ogled v MnzC-ju. Danes v gosteh Ali Žerdin


Od srede, 8. maja 2019, je v galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje na ogled razstava Časopis, prvi odtis zgodovine – izbor iz zbirke starih časopisov in revij Alija Žerdina. Razstava je brezplačno na ogled do 26. maja 2019.

V sredo, 15. maja 2019, ob 18. uri pa bodo v Muzeju novejše zgodovine Celje na pogovornem večeru gostili avtorja razstave Alija Žerdina. Vstop na pogovor je prost!

casopis-prvi-odtis-zgodovine008Čeprav je časopis prvi odtis zgodovine, najpogosteje pristane v zabojniku za star papir. A nekatere izvode ljudje shranjujejo. Tako nam kratka učna ura zgodovine na razstavi ponuja izbor 80 domačih in tujih naslovnic iz zbirke Muzeja tiska, kakor avtor dr. Ali Žerdin naslavlja svojo zbirko starih časopisov.

Razvrščeni so v tematske sklope in sledijo ključnim dogodkom 20. ter 21. stoletja, kot so polet Jurija Gagarina v vesolje, umor Johna F. Kennedyja, pristanek na Luni, smrt Josipa Broza – Tita, konec druge svetovne vojne, slovenska osamosvojitev…

Prvi del razstave je posvečen 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, drugi del svetovnim voditeljem, tretji pa osebnostim iz sveta rock glasbe. Razstava je brezplačno na ogled do 26. maja 2019.

Pogovorni večer z avtorjem razstave Alijem Žerdinom

casopis-prvi-odtis-zgodovine023V sredo, 15. maja 2019, ob 18. uri bo v Muzeju novejše zgodovine Celje v sklopu rastave potekal pogovorni večer z Alijem Žerdinom.

Dr. Ali Žerdin je novinar, urednik in sociolog ter nekdanji sodelavec Radia Študent, Mladine, časnika Dnevnik in agencije Associated Press, trenutno pa je urednik Sobotne priloge Dela.

Je avtor več knjig in prejemnik številnih nagrad. Kot novinar se ukvarja predvsem s slovensko notranjo politiko, kot sociolog s socialnimi omrežji. Z dr. Alijem Žerdinom se bo pogovarjal dr. Tone KregarVstop na pogovor je prost!

foto: MnzC