Častni meščan Celja dr. Ivan Stopar predstavil svojo knjigo Celjske impresije – dediščina knežjega mesta (video)


V dvorani Barbare Celjske v prenovljenem delu Knežjega dvorca je včeraj dr. Ivan Stopar, častni meščan Celja, predstavil svojo knjigo »Celjske impresije – dediščina knežjega mesta«,  pogled na zgodovino knežjega mesta iz posebne perspektive, skozi oči uglednega avtorja, umetnostnega zgodovinarja in konservatorja, ki je v letu 2012 za svoje življenjsko delo prejel naziv častni meščan Celja. Avtor je knjigo pripravljal v tesnem sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Celje, izid pa je podprla Mestna občina Celje.

Na predstavitvi je bil prisoten tudi župan MOC Bojan Šrot, ki se je zahvalil avtorju in izpostavil, da bo njegova knjiga lepo protokolarno darilo o bogati zgodovini knežjega mesta. Celjani imajo po njegovih besedah radi knjige, sploh takšne, ki pripovedujejo o knežjem mestu. “Govorjena beseda,” je dodal, “hitro potone v pozabo, pisana pa je večna in bo pripovedovala še številnim rodovom za nami“.

dr. Ivan Stopar, ugledni slovenski umetnostni zgodovinar, je prepoznaven tudi širše v Evropi

Knjiga Celjske impresije – dediščina knežjega mesta razkriva izjemno pomembno vlogo, ki jo je imelo Celje s svojo kulturno dejavnostjo v slovenskem prostoru in izven njega ter je dragocen prispevek k zapisom o mestu Celje.

Dr. Ivan Stopar, ki je v letu 2012 za življenjsko delo prejel naziv častni meščan Celja, sodi med ugledne slovenske umetnostne zgodovinarje in konservatorje, njegovo delo ni prepoznavno le v Sloveniji, temveč tudi širše v Evropi. Kot prvi ravnatelj Zavoda za spomeniško varstvo v Celju je bil s svojo strokovnostjo, široko razgledanostjo in ogromnim znanjem, zgled mlajšim sodelavcem. Kastelologijo, vedo o gradovih, je opredelil kot samostojno vedo in uvedel danes splošno sprejet strokovni termin. Opredelil je razvoj srednjeveške grajske arhitekture na Slovenskem ter opravil topografijo številnih grajskih stavb po Sloveniji. Gradove je slovenski in tuji javnosti predstavil v številnih knjigah, med drugim v delu Gradovi na Slovenskem, ki je bilo večkrat ponatisnjeno in tudi prevedeno v različne tuje jezike.

Celjskemu Staremu gradu je na novo opredelil stavbno-zgodovinski razvoj ter dolga leta vodil njegovo obnovo. V Knežjem dvorcu je prepoznal enega ključnih srednjeveških fevdalnih objektov v tem delu Evrope in sodeloval pri opredelitvi konservatorskih izhodišč ter kot svetovalec pri obnovitvenih delih.

Župan MOC Bojan Šrot, dr. Ivan Stopar in Stane Rozman na predstavitvi knjige Celjske impresije - dediščina knežjega mesta

Med prvimi konservatorji v Sloveniji je posvečal pozornost historičnim urbanim celotam in tako za staro mestno jedro Celja že zelo zgodaj opredelil spomeniškovarstvene smernice za prenovo. Njegova študija Spomeniškovarstveni red za staro mestno jedro v Celju iz leta 1968 je bila v svojem času pionirsko delo in v marsičem še danes ni presežena.

Rezultate svojega znanstveno-raziskovalnega dela je redno objavljal v številnih knjigah in člankih. Njegova dela so nepogrešljiv vir za proučevanje zgodovine mesta Celje. Za jesen napoveduje izid nove knjige, o čemer bomo seveda poročali tudi mi.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem je dr. Ivan Stopar podrobneje predstavil svojo knjigo.

eH

Vir: MOC