Celjani Celjanom: koncert Akademskega pevskega zbora Celje pri vodnem stolpu (foto,video)


V okviru tedna ljubiteljske kulture – Celjani Celjanom, je v nedeljo, 15. 6. 2014, pri vodnem stolpu potekal koncert APZ Celje.

 DSC04518

Tudi pretekli vikend je bilo v Celju pestro. Raznoraznim koncertom in festivalu Džjezz do it se je v nedeljo pridružil še koncert Akademskega pevskega zbora Celje pod vodstvom dirigentke Sonje Čendak Pavlič.

dirigentka Sanja
dirigentka Sonja Čendak Pavlič

Kulturno društvo Akademski pevski zbor Celje je bilo ustanovljeno novembra 1981 z imenom “Akademski pevski zbor sekretarja SKOJ-a Boris Kidrič Celje”. Osnovna ideja je bila, da se v Celju ustanovi zbor, v katerem se bodo združevali in na vrhunskem umetniškem nivoju poustvarjali mladi, ki so zaključili študij v Ljubljani. S tem bi tudi dosegli, da bi se mladi strokovnjaki po končanem študiju vrnili v Celje.

Zbor je tekom svojega delovanja pod različnimi dirigentskimi vodstvi dosegal mnogo priznanj. Tako so že na samem začetku dosegli srebrno priznanje na zborovskem tekmovanju Naša

pesem v Mariboru, 3. mesto na radijskem tekmovanju pevskih zborov v Ljubljani sledile pa so zlata plaketa na Naši pesmi, zlato priznanje na regijskem tekmovanju zborov Sozvočenja v Slovenj Gradcu in mnoge druge.

DSC04501

Zbor je tudi slovenski nosilec projekta Caelicantus, mednarodnega srečanja zborov jadransko alpske regije.
Slovensko zborovsko pesem pa je ponesel tudi po Evropi. Pevci APZ so do sedaj nastopili v Italiji, Avstriji, Švici, Nemčiji, Srbiji, na Madžarskem, Češkem in Slovaškem. Predvsem pa najraje nastopajo v Celju, ker se tukajšnji publiki vsako leto predstavijo z letnim in novoletnim koncertom v Narodnem domu ter s številnimi drugimi priložnostnimi nastopi. Zbor je tudi nosilec bronastega grba mesta Celja.

Pevci in pevke so zbranim predstavili sklop slovenskih ljudskih skladb. Tako so lahko prisluhnili pesmim, kot so Pa se sliš, Odpiraj, dekle, kamrico, Moj rožmarin, Ljuba vigred se rodi, Rezijanska, Dajte daje, Drumlca in druge.

“Da bi jaz znala kiri je moj, bi njemu dala pušlc nocoj,” je prepeval ženski del zbora, nato pa s pesmijo Vse najlepše rožice v repliko zapel še moški del.

povezovalec programa, Kristjan Koželj
povezovalec programa, Kristjan Koželj

Koncert je tokrat na svojevrsten način povezoval Kristjan Koželj. Namesto pričakovane vezne besede, je prebiral poezijo celjskih avtorjev. Nekaj novega, nekaj osvežujočega.

Vabljeni k ogledu spodnje fotogalerije in videa z nedeljskega koncerta pri vodnem stolpu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=611]

K. S.

pevski-zbor

Na Polovička.si tokrat ponujamo po 8 brezplačnih vstopnic za filme v kinu Metropol:  Bekas, Tir in Večna ljubimca. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol