Celjanka nenaključno razstavlja na Portugalskem


Poleg obeh zadetkov, ki jih je na torkovi tekmi nogometnih reprezentanc slovenska izbrana vrsta zabila portugalski, si lahko Portugalci v teh dneh v Portu ogledajo tudi razstavo ilustracij Celjanke Nee Likar z naslovom Ritem naključij.

Padaria aguas furtadas deluje kot razstavišče in prodajni prostor za ilustracijo in druge umetnosti; foto: arhiv N.L.

Njena dela so na ogled v galeriji, katere ime bi prevedli kot Pekarna, njeno polno ime pa je Padaria aguas furtadas, kar pomeni pekarna podstrešnih voda. Gre za besedno igro, s katero želijo poudariti pomembnost novih idej, sprememb na trgu, v umetnosti in načinu uporabe prostorov.

Nea Likar je s portugalsko “pekarno” začela sodelovati lansko leto. Že prej je bila povezana s Portugalsko, saj je bila tam na dveh izmenjavah in je s tamkajšnjimi akterji ostala v stiku. “Navdušila sem se nad njihovim načinom dela in ilustracijo, zato mi to, da sem vpeta v njihovo dogajanje, res veliko pomeni,” je dejala o svojih povezavah z najzahodnejšim delom Evrope.

Dodala je: “Pomembno mi je sodelovati tudi s tujim trgom, ker je tam ilustracija zelo razvejana. Videti je mogoče veliko različnih slogov in smeri, prav tako pa se počutim zelo sprejeto.”

Beseda o nenaključni razstavi
Eno izmed Neinih del, ki je kmalu našlo svoje mesto na steni; vir foto: arhiv N.L.

Ritem naključij je cikel ilustracij, ki delujejo kot dnevniški zapisi v življenju ženske, ki se preizprašuje o svojih družbenih vlogah, ustvarjalnosti, strasti, profesionalni poti, materinstvu in iskanju svoje vrednosti.

Raznolikost občutij in vlog se motivno izkazuje z upodabljanjem motivov iz vintage zabaviščnega parka in cirkusa, ter prepleta z abstraktnimi oblikami “ritma” ter pomenskimi prizori iz vsakodnevnega življenja.

Sinhronost po Carlu Gustavu Jungu predstavlja pomežik vesolja oziroma “naključja s pomenom”. Sinhronost se zgodi, ko se zunanji dogodek poravna oz. uskladi in nagovori notranji čas in občutje. Kot na primer, ko pomisliš na nekoga in te pokliče, ali videvanje ponavljajočih prizorov, ali pa »aha trenutki«, ko razvozlaš vzorec ali sporočila nečesa, kar globoko sovpada s tvojim načinom in občutjem. Ko se določeni datumi, dogodki, sporočila uravnajo z drugim, globljim pomenom, in ko najdeš sebe v pravem trenutku na pravem kraju in se vprašaš o tem, zakaj se je to zgodilo ravno tebi.

Naslov razstave se v portugalščini zapiše O Ritmodas Coincidencias ; vir foto: arhiv N.L.

Je serija ilustracij, ki sporoča, da je na vrtiljaku življenja, ki že samo po sebi spodbuja delo na sebi in celjenje ran, marsikaj mogoče, a ob tem poudarja pomembnost majhnih ritualov v vsakodnevnem ritmu, ki so lastni nam samim. Nekoliko čudaška, pravljična, bizarna, a hkrati pomirjujoča serija ilustracij, ki želi sporočiti, da se vsi kosi sestavljanke sestavljajo v pomenske celote. In ravno to je ritem naključij.

“Želim, da bi ga vsake toliko ulovil vsak izmed nas!” je podčrtala celjska ustvarjalka, ki v starem mestnem jedru Celje ustvarja v svojem studiu za ilustracijo z nazivom Sketch studio, kar dojema ne samo kot svojo službo, temveč tudi kot poslanstvo.

Kmalu nova razstava

Nea se trenutno pripravlja na razstavo v galeriji Srečišče v hostlu Celica v Ljubljani, kjer bo od 16. aprila na ogled projekt v delu oz. t.i. nema knjiga v procesu.

Poleg razstav, ki so zanjo samo nek “opomnik” na delo, pa si želi čimveč knjižnih projektov, projektov s socialnokritično tematiko. Pri srcu ji je tudi ilustracija za odrasle, rada pa se loti novih izzivov.

Celjska in tudi širša javnost jo v zadnjih letih pozna tudi kot osrednje gibalo festivala erotične ilustracije Velvet, ki se odvija v galeriji Račka.

Preberite tudi:

Erotične ilustracije četrtič na stenah celjske galerije