Celjanka zmagovalka svetovnega fotografskega natečaja


“Textures”; foto: Andreja Ravnak

Letošnja zmagovalka največjega svetovnega natečaja za popotne fotografe je celjska fotografinja Andreja Ravnak.

Poleg glavne nagrade in naziva “Travel Photographer of the Year 2023”, ki ju je prejela za svoji dve fotografski seriji, ji je žirija podelila tudi častno omembo za posamično fotografijo v kategoriji “above, eye level, below”.

“Planet Green”; foto: Andreja Ravnak

V različnih kategorijah so sodelovali fotografi iz več kot 150 držav, ki so na natečaj poslali več kot 20 tisoč fotografij.

Potem, ko je naziv naj fotografa prejšnje leto pripadel Matjažu Krivicu, ki je fotografije vztrajno pošiljal 20 let, je Andreji uspelo kar v prvo.

“Tuscanian Breakfast”; foto: Andreja Ravnak

Predsednik žirije in tudi ustanovitelj natečaja TPOTY, Chris Coe, je o njenih fotografijah zapisal: »Letošnji zmagovalci imajo subtilno eleganco. To je vidno v obeh Andrejinih zmagovalnih portfeljih; ena nas popelje v preproste pokrajine, nežnih barv in teksturne lepote, druga pa v hmeljišča, izven sezone in nenaličena, pripravljena na naslednjo sajenje. Niti niso očitni subjekti, niti niso fotografirani v optimalnem letnem času, a vseeno so privlačni in precej lepi.«

“Preparing the Field”; foto: Andreja Ravnak

Ob prejemu odmevnega priznanja je Ravnak med drugim povedala: »Postati popotniški fotograf leta je veliko priznanje. Iz osebnih izkušenj vem, da fotografije ni enostavno oceniti. Podobe niso merljive, zato je biti sodnik kompleksna naloga in odgovornost. V letošnjem finalu TPOTY sem videla veliko odličnih in ustvarjalnih fotografij in v veliko čast mi je, da je moje delo prepoznano. Čestitke vsem nagrajencem; skupaj z navdušenjem dokumentiramo ta čudoviti svet in morda je to majhen prispevek, opomin, da njegovo čudovitost ohranimo za prihodnje rodove.«

“Threads”; foto: Andreja Ravnak

Urednik revije Digitalna kamera Igor Rosina je o njenem uspehu zapisal: »Andreja Ravnak je ponovno dokazala, da je Slovenija kljub svoji geografski majhnosti velika fotografske država. Njena upodobitev hmeljarstva v Savinjski dolini in njene podobe valovitih polj v Italiji in na Češkem je združila v pravljično lepoto.«

 

Aurora; foto: Andreja Ravnak

Najboljše fotografije bodo marca na ogled v Birminghamu, kakor tudi na fotografskem festivalu v Združenih arabskih emiratih.

Andreja ima naziv mojstrice fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije. Je aktivna članica celjskega Digitalnega foto kluba, z novim nazivom pa je postala tudi članica britanskega kraljevega fotografskega združenja. Kot članica žirije sodeluje v domačih in mednarodnih projektih.

“Hop Fields”; foto: Andreja Ravnak

V zadnjem letu je prejela številne mednarodne fotografske nagrade:

  • 1. nagrada v kategoriji pokrajinskih fotografij na festivalu XPOSURE v Združenih arabskih emiratih;
  •  uvrstitev med najboljših 10 v »Alpha female awards« in v kategoriji pokrajina na Sony world photography awards;
  • 1. mesto “people’s vote award” in častna omemba na Refocus awards v New Yorku;
  • srebrna medalja na Prix de fotografie Paris;
  • častna omemba na IPA awards in na Tokyo foto awards;
  • 2. mesto na na Huawei XMAGE awards;
  • bronasta medalja in častna omemba na Vienna Photo awards;
  • 3. nagrada na Sarajevo Photography Festival, v temi mobilne fotografije.

Preberite tudi:

Prvič fotorazstava v Celju