Celjanki Lari Gobec jubilejna 30. Župančičeva frulica (video)


Lara Gobec

Na sklepni e-prireditvi 30. Župančičeve frulice je v kategoriji srednješolskih pesnikov prvo nagrado prejela Celjanka Lara Gobec, članica pesniške skupine, ki deluje pod okriljem festivala Izrekanja in Gimnazije Celje-Center.

Ob Lari se je med 5 finalistov uvrstila še ena članica skupine, Nika Gradišek.

Celjanka Lara Gobec je zmagovalka jubilejnega 30. vseslovenskega pesniškega natečaja Župančičeva frulica.

Vseslovenski pesniški natečaj za mlade je jubilejno edicijo zaradi pandemije koronavirusne bolezni doživel v spletni različici, zmagovalko so razglasili na spletni prireditvi v četrtek, 11. junija 2020.

Natečaj, na katerem vsako leto izberejo najboljšega otroškega recitatorja oziroma recitatorko ter osnovnošolskega in srednješolskega pesnika oziroma pesnico sicer organizira ZIK Črnomelj.

Lara Gobec, sicer bodoča študentka prava, ki trenutno zaključuje srednješolsko izobraževanje na I. gimnaziji v Celju, je že štiri leta članica pesniške skupine, ki deluje v okviru Gimnazije Celje-Center, Festivala Izrekanja, v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje pod mentorstvom pesnika in pedagoga Kristiana Koželja.

Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali pesnica in prevajalka, prejemnica Jenkove nagrade Veronika Dintinjana, filozof in prevajalec dr. Janko Lozar ter prevajalec in urednik dr. Igor Divjak, je o Larini poeziji zapisala, da je »njen jezik gibek, živ in nenarejen. Sproščen ritem besed daje pesmim dovolj prostora, da s svojim dihom nevsiljivo prestavijo bralca v svojo izkušnjo jutra, mesta, poletja; preprostost izraza pa dodatno podkrepijo posamezne izvirne podobe in metafore. Svet, ki ga te pesmi odkrivajo, je svet vsakdanjika, hkrati pa je to tudi svet nasprotij in pod lahkotnostjo izraza je čutiti nujnost izrekanja, nujnost tega, da najdeš svoj glas, da potrdiš svojo drugačnost in hkrati svojo pripadnost, svojo povezanost, ki temelji na pristni medčloveški ljubezni.«

Med 5 finalistkami je bila tudi Nika Gradišek, prav tako maturantka I. gimnazije v Celju in članica omenjene pesniške skupine. Ob tem naj dodamo še, da je lanskoletni prejemnik Župančičeve frulice prav tako del omenjene skupine in letošnji maturant na Gimnaziji Celje-Center, Aljaž Primožič. Smetana slovenske mlade poezije je torej doma v Celju.

Vsi trije so (ob še sedmih mladih) pesmi objavili v antologiji mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, ki jo je izdala Gimnazija Celje-Center, predstavljena pa bo na uvodnem večeru letošnjega festivala IZREKANJA: BREZMEJNO, v sredo, 26. 8. 2020.

In še ena od pesmi in zmagovalnega svežnja Lare Gobec:

saj bi lahko rekla
da ni težko biti lezbijka na poljskem
da rada delam za tekočim trakom
ti zvijam cigarete
jih kadim s tabo
sesam svoje žulje
okus me spominja na
krompir in zelje
ki ga je mama vedno zažgala
še vseeno je bil dober
in me zanima kaj bi rekel oče
vedno je verjel vame
pravil mi je da sem njegov pob
in da bom nekoč takšen kot on
na rame mi je nastavil puško
s katero je streljal srnjad
skoraj sem padla po tleh
in rekel da mi bo pokazal
kako se strelja komuniste
mogoče je vedel da imam rada punce
pa mu je bilo vseeno