Celje gosti letno slovensko pregledno fotografsko razstavo


Celje bo v galeriji Božena, ki se nahaja Fotohiši Pelikan na Razlagovi ulici, ki jo upravlja Muzej novejše zgodovine Celje, do konca novembra gostilo 53. slovensko pregledno fotografsko razstavo.

Najuspešnejši avtor v letu 2022, Sandi Novak iz Fotografskega društva Jesenice; foto: Edi Einspieler

Tovrstna razstava je najvišje rangirana razstava pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije in pomeni pomemben pregled aktualne slovenske fotografske ustvarjalnosti, saj od avtorjev zahteva, da na razpis prijavijo novejše fotografije

Na razstavi so na ogled izbrane fotografije na tri teme: barvne fotografije, črnobele fotografije in kolekcije, vse na prosto temo. Razstava je odličen vpogled v različne žanrske pristope slovenskih fotografskih ustvarjalcev. Letos se je na razstavo prijavilo 123 avtorjev – društvenih fotografov, profesionalnih ustvarjalcev in umetnikov.

Najuspešnejši avtorju v letu 2022; foto: Mija Koprivc

Vse skupaj je imelo uvod v sredo, 8. novembra, ko je bila v Celjskem domu svečana prireditev, na kateri so si ogledali projekcijo vseh 110 sprejetih del v kategoriji barvnih fotografij na prosto temo, kakor tudi projekcijo 95 črnobelih fotografij. V tretjem delu so si ogledali še 24 sprejetih kolekcij. Najbolj uspešnim so podelili nagrade. Med najuspešnejšimi društvi je Digitalni foto klub iz Celja  prejel nagrado za drugo mesto. Prav tako pa so podelili tudi fotografske nazive Fotografske zveze Slovenije.

Oglejte si videoutrinke s svečane prireditve in odprtja razstave: