Celje predstavljeno v dokumentarni oddaji Mestne promenade


Televizija Slovenija je v začetku meseca v okviru cikla Mestne promenade objavila 26-minutno dokumentarno oddajo o Celju.

Avtor oddaje, Andrej Doblehar, je predstavil številne zaklade, ki jih Celje hrani v spomin na svojo zgodovino. V oddaji sta kot sogovornika sodelovala etnologinja Urška Repar iz Muzeja novejše zgodovine Celje in zgodovinar Damir Žerič iz celjskega Pokrajinskega muzeja Celje. Kot fotograf se v Pelikanovem ateljejo pojavi tudi naš nekdanji sodelavec, Egon Horvat.

Povezava k oddaji

Prispevek o Celju je hkrati začetek sezone letošnjega cikla Mestnih promenad. Gre za koncept kulturnega potopisa z voditeljem, ki gledalce vodi po mestnih promenadah, torej glavnih ulicah in trgih, s katerih zavije v galerije, muzeje, samostane, cerkve, gradove in druge kulturne spomenike ali pa se pridruži kakšnemu dogodku v mestu. V vsaki sezoni so predstavljena štiri mesta.

Čeprav je rdeča nit oddaje povezava s Celjskimi grofi se v oddaji spominjajo tudi celjske promenade, nekdanje meščanske šege sprehajanja po glavnih mestnih ulicah in trgih, ki je potekala po posebnem protokolu. To je veljalo za enega osrednjih načinov srečevanja in spoznavanja meščanov. Spomini na celjsko promenado so ostali na fotografijah Josipa Pelikana.

B.R., foto: zajem zaslona