Celje se je predstavilo na festivalu gastronomije v Turčiji


V turškem mestu Gaziantep, enem izmed partnerskih mest Celja, je bil v septembru prvi mednarodni festival gastronomije. Mesto Celje sta zastopala predstavnika Srednje šole za gostinstvo in turizem.

Gostitelji so festival gastronomije povezali s turistično promocijo partnerskih mest. Celjska predstavnika sta bila presenečena nad tem, da veliko Turkov pozna Slovenijo in da so jo številni obiskovalci naše stojnice v Gaziantepu tudi že obiskali.

Srečko Lešek, ki poučuje praktični pouk kuharstva, in Janez Turnšek, učitelj praktičnega pouka turizma, sta Celje predstavila s štruklji s kašo, gobami in muškatno bučo na posteljici sladkega dušenega zelja. Navdih pri tem je kuharski mojster iskal v srednjeveških pojedinah Celjskih grofov.

Udeležence festivala je sprejela tudi županja Gaziantepa Fatma Şahin. Posebno doživetje je bil ogled največjega muzeja mozaikov na svetu Zeugma, ki so ga odprli leta 2011. Zaradi dragocenih izkušenj pri obnovi mozaikov, je mesto Gaziantep leta 2015 Celju podarilo repliko rimskega mozaika, ki ga lahko občudujemo na Glavnem trgu.

Sodelovanje med Celjem in Gaziantepom se od leta 2014, ko je bil v Celju podpisan sporazum o prijateljstvu in sodelovanju, dobro razvija. Temelji predvsem na izmenjavi mladih. Delegacija Gaziantepa se je predstavila tudi že na MOS-u, veseli pa smo, da je prijateljstvo zdaj dobilo nove razsežnosti.

*na naslovni sliki “celjski krožnik”

clanstvo-polsi-rkcpl-vse-opcije