Celje: slovenski kulturni praznik obeležili s podelitvijo priznanj Celjske zvezde (foto, video)


Minuli petek je v Narodnem domu  potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku z bogatim kulturnim programom. Tokrat so na prireditvi, kjer je zbrane nagovoril direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar, prvič podelili tudi priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljuje kolegij direktorjev javnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Celje. 

Dr. Tonček Kregar: kultura mora ostati dostopna vsem, ne smemo pozabiti na srčno kulturo

Po himni so s kratko recitacijo prečiščene verzije Funtkovega prologa počastili 120-letnico otvoritve Narodnega doma Celje, nato pa je svoje razmišljanje o mestu in poslanstvu kulture strnil slavnostni govornik dr. Tonček Kregar.

Slavnostni govornik dr. Tonček Kregar je izpostavil pomen dostopnosti in srčnosti kulture.
Slavnostni govornik dr. Tonček Kregar je izpostavil pomembnost dostopnosti in srčnosti kulture.

Rdeča nit Kregarjevega razmišljanja in stališča je, da mora kultura ostati dostopna vsem, ne glede na generacijske, socialne, izobrazbene in svetovnonazorske razlike. In to je ena osnovnih nalog tistih, ki se ukvarjajo s kulturo tako ali drugače.

Naslednja naloga, ki je neposredno povezana s tem, pa je graditev kulturnega okolja v časih, ki so čedalje bolj negotovi, razosebljeni, razčlovečeni in je lahko kultura zadnji premik zdrave pameti in razuma, ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na srčno kulturo.  

Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete tukaj:

 

Priznanja Celjske zvezde Anici Kumer, soustvarjalcem muzikala Veronika Deseniška in članom ljubiteljskega društva KUD Zarja Trnovlje – Celje

Na prireditvi so letos prvič podelili priznanja Celjske zvezde. Priznanja so namenjena ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške forme in kulturne prakse.

Komisija za podelitev priznanj (predsednik Slavko Pezdir, namestnica Anka Aškerc in člani komisije Nenad Firšt, Matjaž Brežnik in dr. Aleksander Žižek) je podelila priznanje za življenjsko delo ter dve priznanji za najvidnejše dosežke v prejšnjem letu.

Prejemniki letošnjih priznanja Celjske zvezde.
Prejemniki letošnjih priznanj Celjske zvezde.

Priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo v kulturi je prejela dramska umetnica Anica Kumer, upokojena dolgoletna članica igralskega ansambla SLG Celje. O občutkih ob prejemu priznanja nam je pred kamero zaupala prejemnica:

 

Priznanje Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklem letu so prejeli soustvarjalci muzikala Veronika Deseniška, skladatelja Leona Firšta in avtorja libreta Janeza Usenika v režiji Marka Plantana in pod glasbenim vodstvom dirigenta Simona Dvoršaka (v organizaciji Društva za glasbeno gledališče Slovenije in koprodukciji Hiše kulture iz Celja). Občutke nam je zaupal Tilen Naraks:

 

Priznanje Celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklem letu pa so prejeli še člani oz. soustvarjalci ljubiteljskega društva KUD Zarja Trnovlje – Celje. O pomenu in občutkih je spregovoril predsednik društva Uroš Rošer:

 

Župan MOC Bojan Šrot vesel ponovno obujenih posebnih priznanj za kulturne dosežke

Pred kamero pa smo povabili tudi župana Mestne občine Celje Bojana Šrota, ki je izrazil veselje, da so po treh desetletjih ponovno obudili podeljevanja posebnih priznanj za ustvarjanja v kulturi:

 

Slovesnosti so se poleg omenjenih udeležili tudi podžupanja mag. Darja Turk, pooblaščenec župana za področje družbenih dejavnosti Stane Rozman, direktorica občinske uprave mag. Ingrid Mastnak, poslanka Državnega zbora RS Janja Sluga, direktorica Zavoda Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik in številni drugi.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”496″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]ditka-feri-klik