Arhitekturne delavnice: rešitve starega mestnega jedra (foto)


Tokratna razstava v Likovnem Salonu Celje je bila nekaj drugačnega.

Ponavadi smo vajeni fotografij ali slikarskih umetnij. Tokrat pa so se je skozi prostor vile najrazličnejše makete, ideje, ki bi pripomogle k boljši ureditvi mestnega jedra Celja.

Sedem različnih projektov so ustvarili: Jernej Girandon, Denis Sadikovič, Marko Sussinger, Monika Tominšek, Anže Koren, Teja Krušec, Eva Sušnik, Martin Pelcl, Matjaž Marinič, Tilen Blaževič, Kaja Todorovič, Brina Vizjak, Saša Vojska, Damir Jolič, Gregor Črnelč, Neža Novak, Matevž Zalar in Mentor: doc. mag. Tomaž Krušec, u.d.i.a.

In kot so zapisali tudi sami:
“Mestno središče je izjemno občutljiv organizem, katerega ranljivost se je pokazala predvsem v zadnjih dveh desetletjih. Zaradi nekontroliranega razraščanja različnih nakupovalnih središč v predmestju se je mestno središče začelo hitro prazniti. Iz starih mestnih stavb so se na obrobje selile ne le trgovine, ampak predvsem ljudje, ki so ustvajali utrip starega mestnega jedra. Prebivalci so namreč tisti, ki od nekdaj ohranjajo mesto vitalno.”

Če vas zanima zaključek razstave se danes ob 18. uri oglasite v Likovnem salonu Celje. Razstavo bo vodil in z vami diskutiral Anže Koren, eden izmed udeležencev projekta.

Foto in tekst: Katja Malbašić