Celje z novim radiem na 103,0 MHz


V celjskem Likovnem salonu bo vse do 21. junija odprta razstava Radioaktivnost, ki jo je zasnoval domači umetnik Simon Macuh.

Na frekvenci 103,0 MHz bo v krogu kilometra od prizorišča oddaje v živo moč slišati ob četrtkih med 16. in 18. uro.

V pripravljalni fazi je skozi delavnice z dijaki in učenci izdeloval manjše radijske sprejemnike, ki so prav tako razstavljeni v dinamičnem galerijskem prostoru pri Pelikanovem spomeniku.

Različne delavnice bodo na sporedu tudi v času trajanja razstave, avtor pa vabi zainteresirane, da tudi sami pomagajo h kreiranju vsebine.

Oglejte in poslušajte si pogovor z avtorjem, kjer je predstavil podrobnosti

Več o konceptu razstave

Že naslov projekta nakazuje, da se  tokrat sprašuje o prostoru in funkciji radia. Umetnik opaža odsotnost alternativne radijske postaje v celjski regiji. V trenutni situaciji lahko poslušamo programe, ponujene s strani komercialnih lokalnih  radijskih postaj, ki sledijo populističnim načinom radijskega poročanja in predvajanja vsebin. Zato se umetnik sprašuje, kakšne vsebine bi lahko predstavljale alternativo. Prostor galerije bo spremenil v radijski studio z začasno postajo, ki bo delovala na frekvenci 103,0 MHz.

Projekt Radioaktivnost obravnava medij radija skozi formalno zgradbo, pravno strukturo, teoretsko ozadje in programsko vsebino. Formalno zgradbo radijskega medija se bo tekom razstave analiziralo in praktično preverilo skozi izobraževalni program, usmerjen v izdelavo radijskih sprejemnikov, ki jih bomo izdelali iz priročnih materialov. Pravno strukturo radija se bo obravnavalo skozi vprašanje o legalni ločnici, ki razmejuje javni radio od piratskega. O tem vprašanju ter o načinih aktivističnega delovanja se bo diskutiralo na okrogli mizi s povabljenimi govorci. Tega vprašanja se dotika tudi z intervjujem, posnetim posebej za razstavo z zvočnim in intermedijskim umetnikom Branetom Zormanom, ki je skupaj z umetnico Ireno Pivko zasnoval projektno radijsko postajo za sodobno umetnost radioCona. Teoretska izhodišča za konceptualno analizo projekta Radioaktivnost bodo podana skozi razstavljen tekst na razstavi, naslovljenim Hydrarchy: Sailors, Pirates,and the Maritime Stated, ki sta ga zapisala zgodovinarja Peter Linebaugh in Marcus Rediker. Program radijske postajeje bo svobodno zasnovan in se bo tekom razstave oblikoval skupaj z obiskovalci. K sodelovanju vabimo vse zainteresirane, ki bi želeli prispevati (glasbo, tekste, pogovore, radijske igre itd). V času razstave bodo redna oddajanja vsak četrtek med 16. in 18. uro. Del predvajanega programa so na delavnici zvočne krajine z umetnikom ustvarili dijaki Gimnazije Celje – Center, umetniška smer. Dijaki oddelka za elektrotehniko srednje šole Šolski center Celje pa so izdelali oddajnike, ki se jih bo uporabilo za intervencije po mestu.

Informacije o oddaji zvočnih prispevkov ali predlogov za program radia: 031 801 757 ali [email protected] oz. 051 681 994 ali [email protected]

Več o avtorju

Celjski umetnik Simon Macuh se ukvarja s performansom, animacijo, zvokom, videom in kiparstvom. Zaključil je študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani in nato diplomiral še iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Teorijo in umetnost v svoji praksi uspešno združuje na način, ki omogoča, da dejavnost mišljenja postane materija, s katero vzpostavlja različne situacije, performativne akcije in diskurzivne prostore. Bistvena značilnost Macuhovega umetniškega udejstvovanja je ukinjanje avtorstva. Iz avtorske pozicije izstopa s koncipiranjem del, ki si za izhodišče postavljajo gledalca in njegovo dojemanje prostora umetnosti. Zanimajo ga načini, ki omogočijo prehod gledalca k soustvarjalcu umetniškega dela.  Skozi umetniške projekte si prizadeva, da bi se ločnica, ki razmejuje gledalca in umetnika razvezala, nadomestila pa bi jo horizontalna linija medsebojnega učenja in delovanja. V ta namen vzpostavlja kontekste in situacije, ki se razvijejo ali osmislijo šele s participacijo gledalca. Tukaj ne gre za ustvarjanje končnih objektov, ampak za sprožanje procesov, ki odpirajo prostor sodelovanja in deljenja vednosti, pri tem pa je bistveni element aktivacija razlik in medgeneracijska interakcija. Macuh razume pojem demokratičnosti ravno skozi prizmo sobivanja različnih načinov dojemanja in reflektiranja družbene realnosti. V smeri procesualnosti in participatornosti je zastavljen tudi projekt Radioaktivnost, s katerim se premierno predstavlja v galeriji Likovni salon.

Simon Macuh (1971) deluje samostojno in znotraj kolektiva SIVA (skupaj z Andrejo Džakušič in  Ivut Aivai). Z akcijami in performansi se redno predstavlja v okviru festivala umetniških intervencij, akcij in performansov Vstop prost. Sodeluje v skupinskih performansih Javna branja, ki potekajo v javnem prostoru na različnih lokacijah po Sloveniji in v tujini. Nazadnje se je samostojno predstavil v Galeriji sodobne umetnosti – galeriji Hodnik z interaktivno prostorsko instalacijo OB-PRED-MED-ZA-POD-NAD-OBJEKTI, socialni artefakti (2010) ter v Galeriji Plevnik-Kronkowska v Celju s projektom SOCIALNA TOPIKA UMETNOSTI(2010). Projekt obleka … človeka skupineSIVA je bil predstavljen na samostojni razstavi v galeriji Likovni salon (2010) in v galeriji SIZ v okviru festivala ZOOM, Rijeka (2011).Poleg umetniške prakse se posveča izobraževalni dejavnosti v obliki delavnic, ki jih pripravlja za različne generacijske skupine (Pa ne spet RISANKEEEEE!, medgeneracijska kreativna delavnica animacije, Likovni salon, 2012).

v: bR