Celje z Almo Karlin v Poti pisateljic


Celje se je s Kulturno potjo Alme Karlin pridružilo projektu Pot pisateljic. Gre za eno od 47 poti s certifikatom Kulturne poti Sveta Evrope. Obiskovalci oz. pohodniki se bodo na njej lahko seznanili z življenjem in delom celjske pisateljice in svetovne popotnice.

Pot pisateljic je prva izmed kulturnih poti, ki ima sedež v Sloveniji. Iz Slovenije so vanjo vključene še pisateljica Zofka Kveder (1878–1926) in pesnici Lili Novy (1885–1958) ter Ljubka Šorli (1910–1993).

V Celju v zvezi z Almo Maksimiliano Karlin premoremo kip na Krekovem trgu, stalno razstavo v Pokrajinskem muzeju Celje, kakor tudi razstavni prostor v njeni hiški na Pečovniku pri Zagradu.

Zgodba Alme M. Karlin je ena najzanimivejših zgodb, kar jih pripoveduje mesto Celje. Rodila se je v Celju leta 1889, kjer je končala osnovno šolo. Z 19 leti je odpotovala v London, kjer je študirala jezike in spoznavala neevropske kulture. Med prvo svetovno vojno se je umaknila na Norveško in Švedsko, po vrnitvi v Celje pa je ustanovila svojo jezikovno šolo. S prisluženim denarjem je pričela svoje devet let dolgo potovanje.

Najprej je odpotovala v Peru, sledile pa so Panama, Nikaragva, Kostarika, Gvatemala, Mehika in ZDA. Preko Havajev je odpotovala na Japonsko, v Korejo, na Kitajsko, v Tajvan in Hongkong. Zadnji del njenega potovanja, ki je bil hkrati tudi najtežji, je obsegal Avstralijo, Novo Zelandijo in pacifiške otoke. Po vrnitvi domov se je posvetila pisateljevanju, predavanjem in urejanju predmetov, ki jih je prinesla s potovanj. Imela je vrsto odmevnih predavanj tako doma kot na različnih evropskih univerzah. Predavala je v ženskih društvih in pisala članke ter dnevnike za ženske revije, zelo resno se je posvečala tudi teozofiji. Samo med letom 1921 in 1937 je pri različnih založbah v Nemčiji, Angliji, v Švici in na Finskem izdala 22 knjig.

Na enem od svojih predavanj v Stockholmu je spoznala slikarko Theo Gammelin s katero sta sklenili trajno prijateljstvo. Skupaj sta se vselili v hišico v Pečovniku, kjer sta slikali, inštruirali otroke in vrtnarili s takrat eksotičnimi rastlinami. Čeprav ženski nista živeli v materialnem razkošju, je bilo njuno življenje vendar zelo duhovno in širokega obzorja. Prav s to svojo širino duha, duhovno poglobljenostjo in neizmernim pogumom, s katerim je podrla vse meje takratne družbe, je Alma Karlin še danes velika vzornica.