Celjske zvezde za leto 2022: Gordana Stefanović Erjavec, Škratovo lutkovno gledališče Celje in Boštjan Antončič


Komisija  za »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za leto 2022 je na podlagi prispelih pobud odločila, da priznanje za življenjsko delo prejme plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Gordana Stefanović Erjavec, priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa Društvo Škratovo lutkovno gledališče Celje in plesalec, Boštjan Antončič. Podelitev priznanj bo na slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, 6. februarja 2023. 

Zavod Celeia Celje razpis za »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« objavi v imenu kolegija direktorjev Javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev Celje in Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območne izpostave Celje.

Na razpis za leto 2022 je prispelo šest pobud, od tega tri za podelitev priznanj za življenjsko delo in tri za podelitev priznanj za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih. Komisija v sestavi: Matjaž Brežnik, Nenad Firšt, dr. Zoran Pevec, Matija Plevnik in dr. Aleksander Žižek, je pregledala prispele kandidature, in sicer s pomočjo klasične in postklasične metode analize, ki vključujejo tako strukturalne, percepcijske kot tudi kognitivne postopke. Kot je zapisal dr. Zoran Pevec, predsednik komisije, so jih pri tem zanimali koncepti kot so: kreativnost, aktualizacija, inovativnost, presežnost in družbeni angažma.

Komisija se je odločila, da, v skladu s kulturnoumetniškim časom in prostorom, uspešnostjo preseganja horizonta pričakovanja in njihovega funkcioniranja v družbenem okolju, priznanje za življenjsko delo, podeli Gordani Stefanović-Erjavec. Priznanji za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih pa bosta podeljeni plesalcu Boštjanu Antončiču in Društvu Škratovo lutkovno gledališče Celje.

Podelitev priznanj bo na osrednji slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, ki bo v ponedeljek, 6. februarja 2023, ob 19.30 v Narodnem domu Celje. Vstop na prireditev bo prost.