Celjske zvezde za življenjsko delo bo prejel dramski igralec Janez Bermež (+obrazložitev)


Janez Bermež bo prejel nagrado za žviljenjsko delo; foto: Damjan Švarc
Janez Bermež bo prejel nagrado za žviljenjsko delo; foto: Damjan Švarc

Mestna občina Celje bo v sredo, 6. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku v Narodnem domu pripravila slovesnost na kateri bo osrednji govornik predsednik KUD Zarja Trnovlje Uroš Rošer.

Letos bodo na prireditvi tretjič podeljena priznanja Celjske zvezde za dosežke na področju kulture, ki jih podeljujejo Kolegij direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveza kulturnih društev Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, območna izpostava Celje.

Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo bo na slovesnosti prejel dramski igralec Janez Bermež. Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmejo glasbenik Miha Firšt ter avtorji razstave Tendence Timotej Jevšenak, Adam Breznik, Domen Ermenc, Pia Klančar in Monika Vešligaj. 

Priznanja Celjske zvezde se letos tretjič podeljujejo ustvarjalcem in skupinam oz. pravnim osebam za uspešno delo in pomembne dosežke s področja kulture, ki so pomembno prispevali k prepoznavnosti Celja v širšem prostoru ali so s svojim delom pripomogli, da se mesto razvija kot prostor, ki je odprto za različne umetniške oblike in kulturne prakse. Letos je komisija za podelitev priznanj v sestavi predsednika dr. Zorana Pevca, namestnik predsednika dr. Aleksandra Žižka in Nevenke Šivavec, Matjaža Brežnika in Nenada Firšta po temeljiti razpravi o vseh predlaganih kandidatih ter z javnimi glasovanj sprejela sklep, da podeli eno priznanje za življenjsko delo ter dve priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Priznanje celjske zvezde za življenjsko delo prejme dramski igralec Janez Bermež.

Priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa prejmejo Miha Firšt, solokontrabasist Salzburške filharmonije, član ansambla za sodobno glasbo Ensemble Janus Atelier in komornega orkestra Ljubljanski solisti in Timotej Jevšenak, Adam Breznik, Domen Ermenc, Pia Klančar in Monika Vešligaj, avtorji razstave Tendence.

Član komisije Nenad Firšt je zaradi predloga na področju za dosežke v preteklih dveh letih za sina Miho Firšta sodeloval le pri odločitvi za priznanje za življenjsko delo. Na javni poziv za podelitev priznanj je komisiji v predpisanem roku predložilo pobude sedem predlagateljev, ki je v presojo ponudilo osem predlogov kandidatk in kandidatov. Ena prijava je prišla po koncu razpisanega roka in v elektronski obliki, zato jo komisija ni obravnavala. Za priznanje Celjske zvezde za življenjsko delo sta bili predlagani dve osebi. Za dve priznanji celjske zvezde za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih pa so bili predlagani trije posamezniki in dve pravni osebi.

§

Utemeljitev komisije za nagrado celjske zvezde za leto 2018

Na razpis za nagrado »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za leto 2018 so prispele tri pobude za kandidatko oz. kandidata za priznanje življenjsko delo in pet predlogov za podelitev priznanja za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih. Komisija v sestavi: Matjaž Brežnik, Nenad Firšt (zaradi predloga na področju za dosežke v preteklih dveh letih za njegovega sina, je sodeloval oziroma je bil prisoten le pri odločitvi za priznanje za življenjsko delo), dr. Zoran Pevec, Nevenka Šivavec in dr. Aleksander Žižek je izbirala nagrajence z recepcijsko-percepcijsko metodo, in sicer tako, da je upoštevala dialoškost kandidatk/kandidatov s kulturno-umetniškim časom in prostorom, učinkovanje njihovega dela ter uspešnost preseganja horizonta pričakovanja in njihovo funkcioniranje v družbenem okolju.

Janez Bermež in Anica Kumer v predstavi Stavbenik Solness (Henrik Ibsen), Slovensko ljudsko gledališče Celje, 1985/86
Janez Bermež in Anica Kumer v predstavi Stavbenik Solness (Henrik Ibsen), Slovensko ljudsko gledališče Celje, 1985/86

Po takšnem principu in po natančnem pregledu pobud smo se odločili, da podelimo priznanje za življenjsko delo dramskemu igralcu Janezu Bermežu. Janez Bermež je bil v dolgoletni igralski karieri nosilec najpomembnejših vlog v celjskem gledališču, kjer je, kot piše v pobudi za nagrado mag. Tina Kosi, »skusil od Kreona, Leara, Molierovih junakov, osrednjih moških likov pri Čehovu, Ibsenu, Millerju vse do glavnih protagonistov v Cankarjevih dramah, če naštejemo le nekatere od njegovih pomembnih igralskih stvaritev«.

Po besedah gledaliških lektorjev in kritikov je veljal za izjemnega govorca, ob tem pa je bil inovativen, izrazno poseben, imeniten interpret vlog, ki se je znal vživeti tako v tragične kot v komične vloge. Vse z občutkom za nianse, izostreno, senzibilno in igralsko predano.

Njegov igralski potencial pa je bil ob gledališču izkazan tudi v različnih vlogah v filmih, kot so Moj ata socialistični kulak, Deseti brat, Nasvidenje v naslednji vojni, Draga moja Iza, Idealist in Na klancu.

Janez Bermež je prejemnik najpomembnejše gledališke nagrade pri nas Borštnikovega prstana. Ob tem pa je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada, dveh Borštnikovih nagrad, nagrade sklada Staneta Severja in številnih drugih.

Zaradi omenjenega, in ker je v dolgoletni igralski karieri kot član SLG Celje z različnimi igralskimi vlogami bistveno zaznamoval ne le gledališko, temveč tudi širšo kulturno in umetniško javnost, se je komisija odločila, da »Priznanje celjske zvezde za dosežke na področju kulture« za življenjsko delo podeli igralcu Janezu Bermežu.

Komisija se je odločila, da dodeli dve priznanji za najvidnejše dosežke v preteklih dveh letih, in sicer Mihi Firštu ter avtorjem razstave Tendence: Timoteju Jevšenaku, Adamu Brezniku, Domnu Ermencu, Pii Klančar in Moniki Vešligaj.

rptMiha Firšt je solokontrabasist solnograške filharmonije, član ansambla za sodobno glasbo Ensemble Janus Atelier in komornega orkestra Ljubljanski solisti. Pri svojem poustvarjanju se osredotoča na komorno glasbo, s poudarkom na baročni izvajalski praksi in sodobni glasbi. V nekaj letih se je v kulturni zavesti Celja razvil iz nadarjenega kontrabasista v osrednjo figuro neodvisne celjske kulturne produkcije. Pobudnik nagrade,  lanskoletni nagrajenec celjske zvezde Kristian Koželj omenja tri področja, na katerih izstopa Miha Firšt: izjemno glasbeno poustvarjanje, producentska vloga, med drugim tudi pri muzikalu Veronika Deseniška, in v zvezi z neverjetno fascinacijo z vsem, kar ga obkroža ter neizmerni želji po širjenju znanja bodisi z izkušnjo ali s študijem.

Zato komisija za podelitev priznanj celjske zvezde meni, da si Miha Firšt nedvomno zasluži priznanje za dosežke na področju v preteklih dveh letih.

ekipa_tendenceAvtorji razstave Tendence so pripravili pregled osrednjih arhitekturnih del urbanizma in stanovanjske izgradnje v Celju med leti 1955 in 1985.  V pobudi je zapisano, da je bil tako na enem mestu prvič ponujen širši in strokovni javnosti vpogled v manj znane povojne arhitekturne stvaritve, velikopotezno urbanizacijo in masovno stanovanjsko izgradnjo v Celju, ki je prav v tem obdobju dobilo današnjo razsežnost. Ob reprodukcijah originalnih arhivskih načrtov, skicah in člankih ter fotografijah prvotnih stanj arhitekturnih stvaritev in njihovih interierjev je bilo na razstavi predstavljenih 20 družbenih in poslovno-komercialnih zgradb ter kompleksov. Skupaj z urbanističnim načrtom Celja iz začetka 60. let so bile predstavljene vse štiri v obravnavanem obdobju izgrajene soseske – masovna stanovanjska gradnja, ki je temeljila predvsem na montažnem in armiranobetonskem sistemu opažev. Z razstavo so avtorji odprli vedno znova pereče vprašanje, kako obravnavati in ohranjati arhitekturo modernizma ter pripravili izjemno poglobljeno predstavitev arhitekturnega in urbanističnega razvoja našega mesta.

Zato komisija za podelitev priznanj celjske zvezde meni, da si avtorji razstave Tendence zaslužijo priznanje za dosežke v preteklih dveh letih.

Predsednik komisije za podelitev priznanj celjske zvezde, Zoran Pevec